Výborné pesto z medvědího česneku, které vám vydrží

pondělí 12. dubna 2021

Wiltshire, Velká Británie

Krásný den!
Když jsem loni na procházce našla kousek od místa kde bydlíme doslova lány medvědího česneku, byla jsem nadšená. Nejen, že výborně chutná, ale je také skvělý pomocník k úpravě vysokého krevního tlaku, reguluje hladinu cholesterolu v krvi, zabraňuje vzniku trombózy a zlepšuje průtok krve, paměť a imunitní systém, má protiplísňový, protiparazitární, protibakteriální účinek a celkově posiluje organismus. Na internetu najdete místa, kde ho lze najít, jen dávejte pozor a sbírejte ho prosím s ohledem k přírodě, a také pozor, aťsi ho nespletete s jedovatou konvalinkou

Je právě ideální čas k jeho sběru, a protože jsem si loni pesto zamilovala a zjistila, jak si jeho sílu i chuť uchovat co nejdéle, ráda se o to s vámi dnes podělím. 

Jeden extra tip: Pokud nemáte přístup k medvědímu česneku nebo je mimo sezónu, můžete ho vyměnit za listový špenát a postupovat úplně stejně, jen přidat více klasického česneku, je také výborné!

 




Budete potřebovat:
 
Medvědí česnek 
Sůl
Pepř
Kvalitní olivový olej
Oříšky dle vašeho výběru (já použila zbytek vlašských, co jsem měla doma a přidala ještě pekanové, tučné jsou lepší)

Volitelné přísady:
Parmezán nebo podobný sýr
Případně ještě klasický česnek 


Všechny přísady si vložíme do food procesoru nebo jiného mixéru, lze použít i ponorný mixér. Oleje ze začátku přidáme trochu, tak od oka, až se listy dostatečně posekají, tak případně ještě postupně přidejte více oleje, až se dostanete k té správné konzistenci. Klidně během mixování ochutnávejte a podle svých chutí dochucujte, chvilku potrvá než se vše smíchá. 

Aby pesto v lednici vydrželo co nejdéle, připravte si několik menších sklenic (aby jste je zvládli po otevření rychle zpracovat), vymyjte je horkou vodou včetně víček, a plňte pomalu po lžičkách tak, aby v pestu nezůstaly žádné vzduchové bubliny. Nahoře zarovnejte kousek pod okraj, uhlaďte a zalijte olivovým olejem tak, aby pesto nikde nebylo nad hladinou oleje. Pořádně uzavřete a schovejte do lednice. Loni mi takto vydrželo asi půl roku než jsem ho snědla a myslím, že by vydrželo i déle. Asi všechny bylinky jsou ale nejlepší čerstvé, doporučovala bych ho tedy také neskladovat příliš dlouho








Medvědí česnek si můžete také zamrazit, ale ne na příliš dlouho a četla jsem i, že si ho lidé suší, ale pak prý ztrácí všechny své živiny. Já osobně mám nejradši právě pesto a to doporučuji s těstovinami, na toustu nebo i k masu. Česnek medvědí vnímám jako magickou rostlinku a přeji vám ať si ji v tomto čase také vychutnáte!

Máte rádi medvědí česnek? Dělali jste si někdy už vlastní pesto? 

Comments

  1. Jako co musím hlavně pochválit, jsou fotky. Moc se ti povedly!!! :))
    Já pesta moc nepoužívám, ale špenát miluju, takže určitě někdy vyzkouším, jen dám tedy normální česnek a jen trochu, protože nejsem moc česneková. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju!
      Já jsem naopak hodně česneková, jím ho klidně samotný, ale určitě, pokud někdo na česnek není, klidně ho lze vynechat a také si pochutná!

      Vymazat
  2. Medvědí česnek je tedy super healthy booster! Kdybych věděla, kam přesně pro něj, jdu hned :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dá se pěstovat i doma, sušený seženeš v bylinkářství. :3

      Vymazat
    2. Na internetu lze najít kde u nás rostle, prý jsou na to i fóra, podle mě google už bude vědět, kord když se teď otevřely ty kraje! Držím palce, je fakt hrozně dobrý :D

      Vymazat
  3. V prvom rade musím povedať, že tieto fotky sa ti moooc podarili. Fakt krásne. U nás v rodine ho zbiera môj oco, ktorý z neho následne urobí pesto a rozdá ho asi každému a stále máme niekoľko fľaštičiek :D Ale keby ho nerobil, hneď by som to skúšala♥

    xx Alexandra z 𝕄𝕊 𝔸𝕃𝕎𝔸𝕐𝕊 𝕃𝔸𝕋𝔼 / INSTAGRAM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je krásné, to je stejně nejlepší, od srdce ho od někoho dostat :)

      Vymazat
  4. Medvědí česnek je naprosto dokonalá bylinka. Rozhodně to pesto zkusím. :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano! Budu ráda, když dáš vědět, jak se povedlo a jak chutnalo!

      Vymazat
  5. Tohle musím navrhnout mamce, medvědího česneku máme vždycky habaděj a už nevíme, co s ním :D Tohle vypadá moc dobře, díky za tip!

    Lucy
    kulturnicek.blogspot.com
    lucyvillain.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super, vyzkoušejte a budu ráda, když dáš vědět, jak jste si pochutnaly!

      Vymazat
  6. Taky jsme měli doma medvědí česnek, ale než jsem stihla z něho něco udělat, tak byl snězený. :-D Jinak skvělý recept, někdy musím vyzkoušet.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
  7. Přidávám se do fanklubu článkových fotek :) Připomněly mi luxusní fotky z různých kuchařek! Medvědí česnek znám, ale zatím nesbírám.

    OdpovědětVymazat
  8. V prvom rade musím pochváliť fotky, tie sú fakt krásne! Ja som úplny milovník pesta a toto vyzerá úžasne! :)

    FRENCHSTYLE | Sleduj ma na Instagrame! ♥

    OdpovědětVymazat
  9. Nejdřív - ty fotky? Naprosto boží!! Nějaké pesto jsem už jednou zkoušela, ale většinou kupuju bazalkové pesto v lídlu asi za 30 kč :) O medvědím česneku čtu už několik let, ale netuším, kde u nás roste, takže jsem ho ještě nikdy neměla :) Ale jinak těstoviny s pestem, kuřecím masem, kukuřicí naprosto miluju :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  10. This looks amazing! These photos are rich! Thanks for the recipe!
    xoxo
    Lovely
    www.mynameislovely.com

    OdpovědětVymazat
  11. Mhh, to vypadá výborně! Mě mrzí, že nikde poblíž, co teď bydlím, medvědí česnek nadivoko neroste. Hodně mi totiž chutná a běžně si jej kupuji i sušený, do polévek je vynikající. Pesto vypadá lákavě a díky za podrobný návod, aby se nezkazilo (z toho mám pokaždé trochu obavy).

    OdpovědětVymazat
  12. Vypadá úžasně a mám ráda taková pesta, jen doma na to asi nemáme tak úplně vybavení :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  13. Ohh, mňam! Pesto milujeme, hlavně zelené, červené moc nemusím. Akorát je právě problém, že se musí sníst docela rychle po otevření. No, řešíme to tak, že si prostě jednou za pár měsíců uvaříme kotel špaget, dáme k tomu celé pesto a pak to jíme třeba týden. :-D

    Vlasta

    OdpovědětVymazat
  14. Pesto jsem nikdy nedělala ani jsem ho nikdy nechutnala 🙈, ale tím, že česnek miluji, tak tohle nevypadá vůbec špatně 🤗. A jak to máš krásně nafocené, tak mě to láká ještě víc to ochutnat 📸😅. Mamka přítele dělala minulý rok pomazánku právě z medvědího česneku a ta byla tááák dobrá, těším se, až ji zase udělá 😀😍.

    OdpovědětVymazat
  15. Sezóna medvědího česneku je tady a všude kolem slyším různé tipy, jak ho zpracovat. Pesto moc ráda používám, ale zatím jsem zkoušela jen klasické bylinkové. Tohle vypadá úžasně a určitě jídlo skvěle dochutí! :)

    OdpovědětVymazat
  16. Mňam! To vypadá krásně. Já mám moc ráda pesto, doma děláme hlavně z bazalky nebo z rukoly a obě teda miluju! Z medvědího česneku jsem ještě nikdy neměla, tak moc děkuju za super tip! Zároveň i rady pro uschování ráda využiju. :)

    OdpovědětVymazat
  17. Fotky se opravdu moc povedly 😍
    O medvědím česneku jsem toho slyšela už hodně, ale sama jsem ho ještě v žádném podobě nezkoušela :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  18. Páni, tak tohle pesto vypadá fakt úžasně :). Fotky jsou skvělé <3.

    OdpovědětVymazat
  19. To že je jeho sezóna vím snad zase jenom díky instagramu, protože všichni řeší, kde ho najít a co z něho pak udělat :D já úplně fanouškem nejsem, ale je super na kolik věcí pomáhá. To jsem vůbec netušila :)

    OdpovědětVymazat
  20. Už to tu bylo zmíněno, ale ano, hrozně se mi líbí ty fotky. :D Obecně vyvážení barev a příjemný kontrast, není to přepálené, ani tmavé, no mně se opravdu líbí. :D
    Každopádně recept vypadá vhodný pro lenochy, což jsem naprosto já, takže zní lákavě. <3

    Anna | Bílé plátno

    OdpovědětVymazat

Upřímně děkuji za každý komentář! ❤