Budete se oblizovat až za ušima | Jaká je Vietnamská kuchařka od Tuan & Lan a Z. Pohlreicha ?

čtvrtek 25. března 2021

Krásný den Vám přeji! ❤︎
Dnes to bude hlavně o jídle, protože kdo by ho nemiloval! Já jsem velký milovník dobrého jídla a velmi rádi s přítelem zkoušíme nové podniky i druhy kuchyní. Mezi naše top ale rozhodně patří právě ta vietnamská, kde snad nelze šlápnout vedle. Většinu z uplynulého roku se ale nedalo nikam chodit, takže jsme začali hodně experimentovat sami doma a zkoušíme i věci, na které předtím nebyl čas. 

Tuto kuchařku dostal přítel od mého táty k Vánocům. Hned jak dorazila, začali jsme testovat, tedy, abych byla úplně přesná, přítel vaří a já jsem hlavně vrchní ochutnavač, haha. To, že Zdeněk Pohlreich je pan kuchař, o tom podle mě není pochyb. Lze se o tom přesvědčit v několika jeho show, sama jsem byla i ve dvou jeho restauracích, kam jsem pozvala svoje rodiče, a všichni jsme doslova funěli blahem, nehledě na prostředí i obsluhu. Kromě toho, nemám moc ráda kuchaře, kteří si na něco hrají a servírují jídla alá kostka ve skluzu. Mám ráda normální jídla, která jsou o něco málo chuťově vylepšená, mohu si je třeba ale udělat i doma, a která mohu i bez problému vyslovit.














Z. Pohlreich tuto kuchařku “jen” produkoval a vydal, ale na její kvalitě to neubírá, spíše naopak. Autoři této knihy, manželé Tuan a Luan, otevřeli kdysi v Praze první vietnamské bistro. Jejich neuvěřitelný životní příběh najdete na prvních stránkách knihy. Mají teď už tři podniky, kam se v Praze můžete vydat jejich fenomenální jídlo ochutnat, také se tam chystám, hned jak to bude možné. Následuje soupis základních bylinek a surovin používaných v asijské kuchyni, pak už najdete samotné recepty- hlavní jídla,  polévky i dezerty. To vše je prokládáno úžasnými fotkami. Těžko říct, zda při čtení budete mít větší chuť na jídlo nebo na roadtrip po Vietnamu. 






Restované suché hovězí Pho



Další věc, která mi přijde super je tento rejstřík všech obsažených receptů na konci. Nenajdete v ní  jen klasický soupis, ale i přímo fotky daného jídla, a protože člověk jí očima, přijde mi to geniální, žádné zdlouhavé hledání a listování. 







Jestli mě něco dostalo, pak to bylo rozhodně Bún bò Nam Bô. Toto jídlo jsem měla už dříve a chutnalo mi, ale nic extra. Jakmile jsem ale ochutnala tohle, byla jsem v sedmém nebi. Ihned jsem ho zařadila k nejlepším jídlům, jaké jsem kdy měla (spolu se svíčkovou od maminky a Pho) a dělali jsme si ho už asi pětkrát během měsíce a půl. Použili jsme tedy panenku namísto vepřového bůčku, ale stejně jsme se oblizovali až za ušima. To vlastně můžete udělat u jakéhokoli receptu, použít jiný druh masa nebo tofu, sóju atd., prostě si to udělejte podle svých chutí, stejně jako si upravujete pálivost nebo slanost. I když s přítelem jíme hlavně vegetariánsky nebo vegansky, shodli jsme se ale, že některé recepty jsou lepší, když tam maso je

V knize také naleznete recepty na základní vietnamské omáčky (
např. krevetová, sladkokyselá, mangová), saláty (např. zelný, nakládaný česnek v octu) a i pár dezertů. Na úplném konci pak i jeden super tip na léčivou lázeň!


Pár fotek jídel, které jsme už ochutnali: (většinou jsme vše ale snědli dříve, než jsem stačila vůbec vytáhnout telefon :D)


Tofu na rajčatech/ Rajčatová polévka s vejcem (dělali jsme ji bez škvarků, protože je nejím, takže chuť byla asi jiná, než měla být, ale chutnala nám)


obojí Ohnivé kuře


Bún bò Nam Bô/ Barevné nudle- rodný pokrm z Bac Giang

Jediný problém této kuchařky vidím v tom, že k některým receptům jsou potřeba suroviny, které se hůř shánějí, pokud teda zrovna nebydlíte v Praze nebo Londýně, a nemáte poblíž SAPU nebo Čínskou čtvrť. Nám se některé suroviny podařilo sehnat na ebay (např. glutamát, který jsem nakonec ale stejně musela vypustit kvůli ledvinám), ale pro jiné by asi bylo lepší navštívit vietnamskou prodejnu či specializovaný obchod, a ty bohužel nejsou všude (lotosová semínka, betelový list, bahnatka vonná). Ale nevzdáváme to, spousta surovin se dá nahradit (hledejte na internetu), na jiné si prostě počkáme, až je někde seženeme. Pochutnáte si i tak a aspoň to bude větší zábava!

Jo a ještě na jeden problém se připravte, že minimálně nějakou dobu nebudete chtít vařit ani jíst nic jiného

Kupujete/dostáváte rádi kuchařky? A jaká kuchyně je vaše oblíbená? 

Comments

  1. Tak ta kuchařka vypadá moc zajímavě :). Já mám ráda různou asijskou kuchyni, ale většinou končím u nudlí s kuřecím masem, to je moje láska :D. Super je, že v kuchařce je napsán i příběh pravých autorů receptů :). To si teda ještě pochutnáte, jak tak budete kuchtit :). Škoda, že ne všechny suroviny jsou tak lehce sehnatelné :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nudle s masem nebo zeleninou jsou klasika, ty také doma milujeme! ❤️

      Vymazat
  2. Tak to vypadá úchvatně! Asijskou kuchyni mám moc ráda, ale doma ji vařím jen minimálně právě kvůli surovinám, které se špatně shání, resp. jsem lenošná, i když pro ně v Praze mám kam jít. Kuchařka však vypadá tak báječně (a vaše jídla taky!), že bych se hecla hned. Díky za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
  3. no tak tahle knížka je asi must-have! Pho jsem ještě neměla a hrozně ho chci ochutnat, jinak taky s přítelem rádi zkoušíme jiné kuchyně. Super článek a super fotky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! ❤️ Určitě zkus, sice je všude trochu jiná, ale zatím mi všude chutnala!

      Vymazat
  4. To je suprové :) Jednou mě kamarádka vzala na nějakou vietnamskou polívku, ale už nevím, jak se jmenovala... určitě bych chtěla po přečtení tohoto článku zkusit více jídel. Líbí se mi, že je tam hodně zeleniny (nebo to tak teda vypadá) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná to byla Pho? To je taková klasická vietnamská polévka. Určitě doporučuji, je to velmi podceňovaná kuchyň!
      A ano, je tam hodně zeleniny a bylinek, to na tom miluji!

      Vymazat
  5. Ta kuchařka vypadá moc dobře :) Taky jsme s přítelem velcí fanoušci pana Pohlreicha i dobrého jídla :D Moje oblíbená kuchařka je ta ze Svatojánu (vege). Pak mám ještě ráda třeba recepty Břicháče Toma.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za krásný komentář i za doporučení, není jich nikdy dost!

      Vymazat
  6. Vietnamská kuchyňa je pre mňa stále novinka, ale už len podľa fotiek jedlá vyzerajú veľmi chutne 😍 Kniha vyzerá zaujímavo!

    SIMPLYBERENICAINSTAGRAMNOVÝ ČLÁNOK: Veganské muffiny — 5 receptů s ovocem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je úžasná a je super, že se dá přizpůsobit a téměř vše se dá udělat i bez masa ❤️

      Vymazat
  7. Úžasný článek, krásné srovnání. Vypadá to božsky!!! Z. Polhreicha mám moc, moc ráda, takže jeho kuchařka by byla radost!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! ❤️ Máme ještě jednu, ta je taky super a určitě se také chystáme na další :)

      Vymazat
  8. Knížka vypadá velmi zajímavě a pro milovníky vietnamské kuchyně to může být skvělý tip na dárek 🙂. Co mě zaujalo, je rejstřík - že není jen takový ten klasický - soupis všech receptů v knize, ale že jsou zde i fotografie všech jídel, to mi přijde jako super nápad a zatím jsem to nikde v žádné kuchařce neviděla. Miluji Itálii 🥰 takže pizzu a různé těstoviny 😍🙈. Cca před měsícem jsem si koupila kuchařku od Romana Vaňka a jsem z ní též nadšená 🥰 a pak jsem si objednala ještě pár kuchařek s recepty na pečení, z kterých mám hroznou radost 🤗. Kuchařky, co jsem většinou dostala, mě bohužel moc nezaujaly neboť v nich převažovaly recepty, podle kterých bych třeba nikdy neuvařila nebo neupekla takže když už, tak si raději kuchařky osobně stránku po stránce prohlédnu a pak usoudím zda bych si ji koupila nebo ne 🙂. Jinak článek jsi doplnila skvělými fotkami, které se ti opravdu moc povedly! Líbí se mi a to nafocené jídlo mi dělá úplné chutě 😅🙈 jak to vypadá dobře 🤗.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Itálii taky miluju!
      Romana Vaňka znám a věřím, že i kuchařka od něj bude skvělá ❤️
      Jinak také se do knih raději podívám, než koupím, každý máme jiný vkus i chutě, ale tohle byla trefa.
      Děkuji za pochvalu, jsem ráda, že se fotky líbí!

      Vymazat
  9. Děkuji za článek, musíme si ji s manželem taky pořídit. Už jsme také v jeho restauraci byli a bylo to skvělé! :-) Já kuchařky mám moc ráda, dokonce si píšu svou (tedy jen tak, že když objevím recept na internetu, napíšu si ho na papír). :-D
    Michaela Blog || Instagram

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jsem ráda, že máme stejnou zkušenost! ❤️
      Také máme doma desky a oblíbené a chutné recepty ukládáme nebo tiskneme :)

      Vymazat
  10. Ja úprimne kuchárske knihy moc nevyhľadávam, ale táto ma dostala. Či už jej vizuálne spracovanie ale aj téma, pretože vietnamské jedlá milujem. Zatiaľ som ich doma neskúšala variť, pretože u nás nikde neviem zohnať koriander a ten je pre mňa musthave vo vietnamských jedlách. A hlavne bum bo nam bo, by bez koriandru pre mňa nebolo bumbo. Skvelý článok, krásne fotky a urobila si mi neskutočné chute. To vaše bumbo vyzerá ako z reklamy. Mňam ♥

    xx Alexandra z 𝕄𝕊 𝔸𝕃𝕎𝔸𝕐𝕊 𝕃𝔸𝕋𝔼 / INSTAGRAM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! ❤️
      Já vlastně taky ne, ale co je vše zavřené, měli jsme doma velké chutě na naše oblíbená jídla a tak jsme si řekli, že je zkusíme doma.
      Taky miluji koriandr! Jinak s těmi bylinkami to je na prd, moje mamka bydlí na malém městě a také tam nic nesežene. Co zkusit si koriandr zasadit? Já sázela před třemi týdny a už je docela veliký, roste jako z vody :)

      Vymazat
  11. Barunko, předně Ti chci napsat, abys mě tykala, ju ? Já jsem Ti začala tykat, ani jsem se nezeptala...Tak se nezlob a tykej mě. Kuchařka vypadá dobře, slintám tady u počítače jak pes. Asijské kuchyně mám ráda, hlavně pálivější věci. Mám v Thajsku kus rodiny, takže mi to je blízké. Kuchařky mám ráda taky a s oblibou v nich listuju. Ale žádnou novou nemám, naposledy jsem dostala jako dárek 2 kuchařky od Dity Pecháčkový. A ty jsou moc hezký, ke každýmu jídlu tam je vyprávění a moc hezky nafoceno. Líbí se mi staré kuchařky a recepty v nich, takové to - vraž tam tři vejce...Jednu mám, kde majitelka psala poznámky typu "nic moc, víckrát už to zkoušet nebudu atd." Měj se v té cizině dobře, zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ❤️
      Ditu Pecháčkovou neznám, ale kouknu. Pálivější mám také ráda :)

      Vymazat
  12. Mě vietnamská kuchyně příliš neláká, vlastně jsem toho z ní ani moc nevyzkoušela :) Když nad tím tak přemýšlím, tak mám asi přeci jen nejradši českou kuchyni :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Českou mám také ráda, přeci jen jsem v tom vyrostla a mamka je skvělá kuchařka, ale nejím ji každý den, mnoho receptů je na mě velmi těžkých. Ale kdykoliv přijedu domů, svíčková musí být :D

      Vymazat
  13. Tak ta vypadá skvěle! Ohledně těch surovin.. vnímám to u většiny kuchařek. Některé suroviny se vážně hodně špatně shání.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, bohužel, někdy je to škoda. Na druhou stranu to nutí člověka být kreativní a může objevit i nové chutě, či najít suroviny, které chutnají podobně, nebo dokonce lépe!

      Vymazat
  14. Téda, vypadá to nádherně!

    Měj se krásně 🐰 🌿

    Shades of Silvie

    OdpovědětVymazat
  15. Jídla vypadají luxusně! Musím říct, že fotkový rejstřík vidím prvně a rozhodně je to super nápad :) Ja ji nevařím právě z důvodu potřeby specializovaných surovin... Já mám ráda všechno dobré jídlo :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  16. Mňam! Už len tými fotkami som vyhladla! Hneď by som si dala čosi lahodné 🌸

    Blog de la Licorne *

    OdpovědětVymazat
  17. Sakra takových dobrot, děláš mi akorát chutě! :D :)) Kuchařka vypadá báječně a inspirace na recepty není nikdy dost. Věřím, že vše chutnalo dokonale! :))

    OdpovědětVymazat
  18. Tak tento článek jsem si číst neměla! :D hned jak dopíšu člnek jdu si něco udělat, jelikož jsi mi udělala dost velký chutě :D
    A teda dost ti závidím, že máš přítele, který vaří to tak ženám závidím! :D Nepotřebovala bych ať vaří furt, ale kdyby mi dokázal udělat někdy romantickou a hlavně chutnou večeři to by bylo krásný a já jen uchutnávač :D :)
    A taky miluju tuto kuchyni na té se nedá nic moc zkazit vždy se z ní dobře najím :)

    OdpovědětVymazat
  19. Souhlasím s lidmi nade mnou - vypadá to naprosto mňamózně a za ušima se oblizuju už jen z těch fotek. Moc se ti to povedlo, mohla by ses tím živit. :-D Ideálně bych si popravdě dala nějaké vietnamské jídlo (aka čínu :D) v restauraci, ale to asi nepůjde, takže v úterý klušu do obchodu pro ingredience a jdu vařit! :)

    Vlasta (mimochodem, udělala jsem trochu změny v blogu, hodně jsem řešila otázku soukromí a nakonec jsem se rozhodla ošetřit osobní články heslem. Nicméně budu ráda, když se i nadále budeme číst, protože mám pocit, že už se "známe" dost dlouho. :) Tak jestli chceš, napiš mi na mail nebo facebook nebo někam a já ti pošlu heslo. :))

    OdpovědětVymazat
  20. Jéé, tak to jsem vůbec netušila, že vydal takovouto knížku! Já též miluji vietnamskou kuchyni
    (kdo by ne?!) a tvoje jídla vypadají úplně úžasně ♥ asi jak už víš, psala jsem ti na ig že to vypadá báječně! mám problém abych neolízla screen svého laptopu jak lákavě to vypadá! :)

    www.melissahartford.blogspot.com
    Melissa Hartford | lifestyle & fashion blogger
    Instagram

    OdpovědětVymazat
  21. Kuchařka i jídlo vypadají skvěle!! Já jsem vietnamskou kuchyni nikdy nezkoušela. Ale možná mám radši čínská jídla. :D

    OdpovědětVymazat
  22. Tak to sa teda olizujem za ušami. Ja som nikdy nevarila z kucharky. Keď mám chuť na niečo iné než obvykle varím tak hľadám recepty na internete.

    DISCOVERINGGLAM

    OdpovědětVymazat
  23. To je nádhera, úplně to láká k tomu si tu kuchařku přečíst! Já jsem jednou v takové restauraci byla a oblizovala jsem se až za ušima. Mňam! Možná by nebyl špatný nápad si kuchařku pořídit... :D

    OdpovědětVymazat
  24. Vypadá to jako opravdu zajímavá četba, opravdu se ti povedlo nás nalákat, i malej v bříšku by si dal 😁

    OdpovědětVymazat
  25. mnaaam tak to vypadá luxusne a navyše Pohlreicha mám veľmi rada, takže tú kuchárku by som hneď brala a tak isto aj vietnamskú kuchyňu :) teším sa na dalšie receptové články

    OdpovědětVymazat
  26. Vůbec nic mi to neříká, ale vypadá dost dobře. Třeba v budoucnu :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Upřímně děkuji za každý komentář! ❤