Filmové a seriálové tipy

sobota 24. října 2020

Další věc, kterou o mě zatím možná nevíte: Jsem velký milovník filmů a seriálů. Miluju hlavně klasiky (Jurský park, Titanic, Sám doma) ale i staré filmy (Prázdniny v Římě s Audrey, Rebel bez příčiny s Jamesem Deanem) a taky mě moc baví ne tolik známé a neokoukané věci, klidně i nízkonákladovky na youtube. Proto bych vám ráda čas od času něco doporučila, a jelikož tu máme podzimní upršené a mlhavé a tajemné před-Halloweenské období, snažila jsem se vybrat i podobně laděné a i ne tak úplně známé filmy.

Po kliknutí na název filmu se dostanete na jeho profil na CSFD, ALE!... chtěla bych vám upřímně doporučit, abyste si o filmech nic předem nezjišťovali, nečetli komentáře na CSFD a nejlépe nekoukali ani na trailery, protože spousta z nich prozrazuje hlavní zápletku a tím si zkazíte celý dojem z filmu.

 

Jinak ještě musím říct, že nemám ráda klasické horory typu Záhada Blair Witch, Insidious, V zajetí démonů nebo Saw, a různé další klasické duchařiny, prostě mě nebaví a přijdou mi předvídatelné a přitažené za vlasy. Toto u mě tedy moc nenajdete, ale i tak zaručuji dávku strachu nebo napětí.


zdroj obrázku: mesto-slavicin.cz

Faunův labyrint
Rok 1944.  Dvanáctiletá Ofélie je se svou matkou na cestě za novým otčímem, frankistickým důstojníkem, který na severu Španělska potlačuje zbytky republikánského povstání. Život ve vojenské posádce uprostřed bojů, s nedostatkem jídla a chladným vztahem s otčímem není nic, kde by se mladá dívka mohla cítit doma. 
Jenže poblíž v lesích ve starodávném labyrintu potká dívka jednou v noci starého fauna, který ji prozradí, že je ztracenou princeznou kdysi mocné pohádkové říše a také poslední nadějí na její záchranu. Než se ale opět setká se svým královským otcem, musí splnit několik úkolů... Jak vám fotka může napovědět, rozhodně nečekejte žádnou pohádku. 



zdroj obrázku: ceskatelevize.cz

Proroctví z temnot
Tenhle film jsem kdysi viděla, ještě jako malá a dost jsem se bála. Pak jsem ho viděla znovu celkem nedávno a bála jsem se skoro úplně stejně, ačkoliv jsem si děj pamatovala a nejde úplně o klasický horor. Nicméně je natočený podle skutečné události z roku 1967, sami si můžete celkem jednoduše dohledat o fenoménu motýlí muž- ale nejlépe až po filmu!
Našemu hlavnímu hrdinovi zemře žena, která před smrtí malovala do svého zápisníku podivná stvoření a kresby. Nic z toho nedává smysl, ale po příjezdu do městečka Point Pleasant její muž zjišťuje, že nebyla jediná, kdo něco podobného viděl... 



zdroj obrázku: ceskatelevize.cz
Zasněžené švédské sídliště, jeden mladý outsider a tajemná nová sousedka. Asi můžu prozradit, že kdo má rád tématiku upírů, ale Stmívání je na něj moc velká slaďárna, tohle by se vám mohlo líbit mnohem víc...



zdroj obrázku: ceskatelevize.cz

Ospalá díra
Klasický příběh mladého na svět realisticky pohlížejícího detektiva, kterého se starší kolegové “zbaví” tím, že ho pošlou k řešení případu do Sleepy Hollow, kde údajně řádí bezhlavý jezdec. Perfektní halloweenská atmosféra, krásné kostýmy i napětí až do konce. Oh, a mladý Johnny! 



zdroj obrázku: cinemart.cz

Všechno nejhorší
Představte si, že na konci dne vás někdo zabije a v tu chvíli se vzbudíte a začínáte ten samý den. Znovu a znovu.... Tenhle film není zas tak neznámý, ale jestli jste ho ještě neviděli, doporučuji, nás s přítelem docela bavil. Už je venku dokonce i druhý díl.




zdroj obrázku: horor-web.cz

Čekej do tmy
Představovali jste si někdy, jaké to je být slepý? A co tak slepý a s nebezpečným zločincem v domě? Tak přesně v téhle situaci se ocitá hlavní hrdinka tohoto filmu, kterou hraje úžasná Audrey Hepburn. Nemá šanci na přežití nebo ji právě její handicap poskytuje výhodu? Napětí zaručeno!




zdroj obrázku: novinky.cz

Purpurový vrch

Druhý Guillermo del Toro na mém seznamu, i když bych řekla, že dějově slabší než Faunův labyrint. Přesto se trochu nečekaně jedná tak trochu o duchařinu, ale vzhledem k dokonalé atmosféře, perfektním kostýmům a Tomu Hiddlestonovi, se mi film líbí. 
Na svou dobu emancipovaná žena, naše hlavní hrdinka, si záhy po podivné smrti svého otce vezme cizince, kterého sotva zná a odjíždí s ním a jeho zvláštní sestrou žít do Anglie. Ve starém sídle ale vypadá vše strašidelně i ve dne, natož v noci. Sníh se díky půdě zbarvené do červena mění spíše na krvavé stopy a naše hrdinka brzy zjistí, že tu něco tak úplně nehraje.



zdroj obrázku: csfd.cz

Život Davida Galea

Kate Winslet je jedna z mých top hereček a její filmy vám budu doporučovat asi víc než je zdrávo. V tomto případě hraje novinářku, která má udělat rozhovor s profesorem filozofie, který je nečekaně odsouzen k trestu smrti za vraždu a znásilnění. Opravdu by byl něčeho takového schopný? Proč by to dělal? A pokud ne, tak kdo je za to vše zodpovědný?
A jaký je váš názor na trest smrti? Možná vám tento film pomůže trochu změnit pohled. Připravte se doslova na napětí do poslední minuty. 



zdroj obrázku: abc.es

La Cara Oculta

Tenhle film jsem kdysi také viděla na doporučení jedné blogerky, už si bohužel nepamatuji které. Myslím, že to byl první španělský film, který jsem kdy viděla a bylo to zas něco úplně jiného. 
Španělský dirigent si s přítelkyní pronajme starý osamělý dům, ona ho ale kvůli nevěře záhy opouští. Hlavní hrdina na nic nečeká a brzy už má za svou přítelkyni náhradu. Netrvá dlouho a žena se k němu nastěhuje. V domě ale začne slýchat podivné zvuky a zjistí, že po jeho bývalé přítelkyni pátrá policie.... Nic ale není, jak se zdá.


A nakonec jako třešnička na dortu něco i pro milovníky seriálů:



zdroj obrázku: amazon.co.uk
Krevní pouta
Neřekla bych, že je to vyloženě extra kvalitní seriál, ale viděla jsem ho několikrát a vždy mě bavil. Něco dalšího pro milovníky upírů, protože s jedním takovým začne (i když ze začátku spíše nechtěně) spolupracovat bývalá policistka a nyní soukromé očko, Vicky. Případy se samozřejmě budou týkat nadpřirozena, ale i klasického milostného trojúhelníku mezi ženou, upírem a policistou, ex přítelem naší hlavní hrdinky. 
Na první pohled spíše nízkorozpočtové, ale možná právě proto mě tato série bavila. 
Pokud by i vás zaujala, seriál je natočen podle několika stejnojmenných  knih od Tanyi Huff, kterými si také můžete zpříjemnit podzimní či zimní večery. 


zdroj obrázku: nowletstalkmovies.wordpress.com
Ospalá díra
Ne, nespletla jsem se a nejedná se o již výše zmínění film. Podobnost tu naleznete jen ve jménech některých hrdinů a v bezhlavém jezdci. 
Ichabod Crane se probouzí po několika staletích do přítomnosti a do městečka Sleepy Hollow, kde nedlouho poté potkává sympatickou policistku, se kterou se zaplétá do boje proti zlu, bezhlavým jezdcům a také tak trochu úplně jiné době. 



zdroj obrázku: Jim Fiscus/Jim Fiscus/SHOWTIME

Penny Dreadful 

Zato tento seriál mohu s nadšením označit za jeden z nejlepších, které jsem kdy viděla. Najdete tu klasické postavy jako Victor Frankenstein, Drákula nebo Dorian Grey a jejich propojení na nové postavy a příběhy, to vše z perfektně vytvořeného Londýna na počátku 19. století.
Děj je velmi komplikovaný a velmi rozvinutý a rozhodně se nebudete nudit, spíš budete jen přepínat na další a další díl.



zdroj obrázku: episodate.com

Paranormal witness

Pokud se chcete bát a máte rádi právě klasické duchařiny, tady máte o strach postaráno. Tenhle americký seriál je založený na vyprávění strašidelných příběhů, které se lidem skutečně staly. Nedoporučuji koukat, pokud budete sami doma, věřte mi :D 

Doufám, že se inspirujete a budu hrozně ráda, když mi napíšete, ať už tady nebo třeba do zprávy na instagram, jestli jste nějaký film viděli a zda se vám líbil, případně jaké emoce ve vás vyvolal. Všechny zprávy a komentáře čtu a jsem zvědavá! :D 

Comments

  1. Žádný z těch filmů jsem neviděla, ale na některé bych se klidně i podívala. Třeba je někde seženu (na Netflixu a tak :D). Tím, že mám německý, tam není vždycky to, co mají jinde... :)
    Jinak komentáře na ČSFD mi často přijdou jako dost trollivé, prostě lidi musí kritizovat úplně úplně všechno. :)

    OdpovědětVymazat
  2. O Proroctví z temnot jsem už slyšela, ale nějak jsem zapomněla si to pustit. Teď je na seriály a filmy ideální doba, takže si to určitě stáhnu! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc děkuji za tenhle článek! To je vždycky dilema, když večer s přítelem vymýšlíme, na co se podívat. V tomhle období před halloweenem je to super nápad, a ještě k tomu, když jsme kvůli koroně oba doma. 😀😊 Jinak my jsme teď začali koukat na seriál Strange Things a je to docela super! 😊

    OdpovědětVymazat
  4. Musím říct, že nic neznám. :D Ale samý dobrý tip na takovou tu podzimní duchařskou, tajemnou atmosféru. :D

    OdpovědětVymazat
  5. Několik jsem si jich napsala, tipy se hodí vždycky, nikdy se neumíme s přítelem rozhodnout, co si pustíme :) Ospalou díru jsem viděla hoodně dávno a musím si to připomenout!

    OdpovědětVymazat
  6. Díky za tenhle článek! teď máme zas s přítelem na co koukat :D

    OdpovědětVymazat
  7. ty jo, tak to vůbec netuším, co si vybrat! super tipy, kouknu na trailery a hned jdu vybírat co přidat na seznam!

    Melissa Hartford | lifestyle & fashion blogger
    Instagram

    OdpovědětVymazat
  8. Já zrovna dneska na Sám doma koukala :-D A jinak mám taky ráda hororové filmy. Z těch filmů, které jsi tady jmenovala, jsem viděla Všechno nejhorší (oba díly) a La cara Oculta a to rozhodně doporučuji! Vím, když jsem to viděla poprvé, jak jsem z toho byla unešená a fakt to všem na potkání doporučovala :-D

    OdpovědětVymazat
  9. Znám jen dva filmy z celého seznamu! Takže článek si ukládám pro inspiraci pro nudná odpoledne! Děkuju!

    OdpovědětVymazat
  10. Viděla jsem film La Cara Oculta a byl to pro mě zážitek.. Vlastně už několik let sbírám odvahu si film znovu pustit ;)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  11. Tak tento zoznam sa mi teraz skutočne zíde! :) Vďaka za tipy, o väčšine som doteraz ani nepočula :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat
  12. Krásný článek, rozhodně dnes na nějaký ten film mrknu <3 Jinak já tu mám na doporučení jeden úžasná seriál pro milovníky sci-fi a to Hranice nemožného - Fringe. Pokud máš ráda nějaké to vyšetřování a nevadí ti sfi-fi rozhodně to stojí za zhlédnutí. Taky neodsuzovat hned po prvním dílu :D https://www.csfd.cz/film/242278-hranice-nemozneho/prehled/

    OdpovědětVymazat
  13. Jako dospívající jsem horory milovala, ale postupem času jsem od nich upustila. Ospalá díra a Penny Dreadful mě ale podle tvého vyprávění zaujaly, takže si píšu a třeba na ně v blízké době mrknu :)

    OdpovědětVymazat
  14. Ospalá díra, klasika která nikdy neomrzí

    OdpovědětVymazat
  15. Faunův labyrint mám hrozně moc ráda! ♥ Děkuji za pár tipů, některé filmy jsem neviděla a znějí zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
  16. Faunův labyrint a Sleepy Hollow se mi hodně líbily, ostatní filmy bohužel neznám. Vkus budeme mít podobný, takže se ráda při příštím procházení filmotékou nechám inspirovat! :)

    OdpovědětVymazat
  17. skoro vše co je v článku jsem viděla a mám ráda :) u seriálu si nejsem jistá zda dokoukano pač toho mám teď dost po tom co máme netflix :DD

    OdpovědětVymazat
  18. Teda tak to je fakt tolik zajímavých filmů a také seriálů, že nevím který si dřív pustím.
    Nejvíc mě asi zajímá seriál Penny Dreadful. Tu hlavní hrdinku na fotce mám moc ráda, mám za to, že hrála v Harry Potterovi. Ta má prostě bezvadné role až tak šílené, že mě fakt baví :-)
    Moc ráda sem zase zajdu na další tipy. :-)

    OdpovědětVymazat
  19. Jé a to já zase Saw mám moc ráda, jinak na horory moc nekoukám. Úplně nemám ráda pocit, když se bojím :D V sobotu ale chceme s přítelem oslavit Halloween, tak uvidíme, na co se nakonec podíváme :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  20. Na hororry se moc dívám, z tvého výběru jsem viděla jen ,,Všechno nejhorší" a to šlo. Zajímavá myšlenka a na zdravé vyděšení stačilo :)

    OdpovědětVymazat
  21. Vdaka za tipy.. človek už niekedy nevie, čo si pozriet. Z tvojho vyberu som určite čosi videla, ale kedže ja som už videla toho tolko, že si ani nepamatam, čo bolo čo, tak neviem presne :-D

    OdpovědětVymazat
  22. Jééj tak toto nebude nic pro mě. Já se na horory a strašidelné filmy nerada dívám, protože jsem děsný posera a pak se bojím ještě x dalších dnů. :D Takže toto nee, já si radši počkám na nějaké tvé další tipy třeba na komedie :D

    OdpovědětVymazat
  23. Z tohoto seznamu jsem viděla asi dva nebo tři a bylo to docela fajn. Duchařiny miluju, takže na ten poslední určitě s manželem koukneme. Mě se teď líbil seriál na netflixu - dům na kopci.
    Michaela Blog || Instagram

    OdpovědětVymazat
  24. Tvůj výběr mě příjemně překvapila, vybrala jsi zajímavé, nikoliv mainstreamové snímky. Na které z nich se už dlouho chystám, děkuji za připomenutí.

    OdpovědětVymazat

Upřímně děkuji za každý komentář! ❤