Předčasný Ježíšek

neděle 15. prosince 2019

Ahoj ♥
mockrát vám všem děkuji za překrásné komentáře k minulému článku, vážím si toho! Dneska bych se s vámi chtěla podělit o radost, kterou jsem si před Vánoci udělala. 
Původně jsem tento objektiv (Canon 50mm f1.4) dostala před dvěma lety k Vánocům a nahradila jsem tak svou původní 50mm f1.8, kterou jsem si ale naštěstí schovala. Přesně před rokem jsem si ho totiž na Štědrý den rozbila. Celý letošní rok jsem tedy strávila přemýšlením, jestli si ho koupit znovu. Starý jsme s přítelem zkoušeli i opravit, ale bohužel se nepodařilo. Nakonec jsem ho našla za fajn cenu a řekla jsem si, proč ne, však fotím skoro každý den a i pro blog to bude dobrá investice.

Ale to bych nebyla já, kdyby to bylo tak jednoduché! Poprvé jsem našla jeden v super stavu na Ebay a někdo mi ho přímo před nosem vyfoukl. Doslova než jsem stihla kliknout na zaplatit, byl pryč. Objednala jsem ho tedy normálně z obchodu. Dorazil asi za dva dny a já hned po rozbalení zjistila, že nefunguje. Jelikož ráda řeším věci hned, s přítelem jsme po práci vyrazili na nejbližší pobočku, kde měli další objektiv, chtěla jsem ho tedy vrátit a nový rovnou zkontrolovat. Hodinu jsme tedy jeli do Readingu, kde mi oznámili, že dnes mi bohužel nic vyměnit nemůžou, protože jim nejde systém. Takže jsme zase jeli hodinu domů a druhý den jsme dojeli na nejbližší pobočku, abych ho alespoň mohla vrátit. Trochu jsem se bála, přeci jen, objektiv mohla rozbít pošta anebo já a to se nedalo nijak dokázat. Naštěstí to ale nebyl žádný problém a vrátili mi tedy peníze. Samozřejmě jsem váhala, zda ho objednat znovu, ale řekla jsem si, že tak snadno to přece nevzdám :D Další objektiv tedy dorazil za dva dny a nakonec v naprostém pořádku. 

Hi everyone  and thank you for all your amazing comments on the previous article♥
Today I would like to share my first pre-Christmas present I bought for myself two weeks ago. Originally I got this lens (50mm f1.4) for Christmas two years ago. Last year on Christmas I broke it. Thank god I kept my older 50mm f1.8 lens.  
I spent the whole year wondering if I should buy it again. We even tried to repair it but it didn't work. In the end I found it for a good price and I thought why not, I take pictures almost every day and it will be a good investment for the blog as well.

But that wouldn't be me if it were that simple! The first time I found one in super condition on Ebay and someone bought it right in front of my nose. Literally, before I could click to pay, it was gone. So I ordered it normally from the store. It arrived in about two days and I found out after unpacking that it was not working. Since I like to solve things right away, my boyfriend and I went to the nearest shop after work, where they had another lens, so I could to return it and check the new one straight away. So we went to Reading for an hour and they told me that unfortunately they cannot change anything today because they have troubles with their system. So we went home again for an hour and the next day we went to the nearest shop so I could at least return it. I was a little afraid but luckily, it was no problem and they returned my money. Of course I hesitated to order it again, but I thought I can't give up so easily :D So the next lens arrived in two days and finally it was in perfect condition. 






Musím říct, že pevná padesátka je opravdu můj nejoblíbenější objektiv, doporučila bych ho úplně každému, obzvlášť pokud s fotografií začínáte. Miluju ten bokeh a jak se s ním dá s tak nízkou clonou pracovat i v horších světelných podmínkách (a to i když koupíte i f1.8). Kdybych mohla, fotila bych jen s ním. Je to ale pevné sklo a tak není úplně ideální na cestování, kdy chcete dělat i mnohem širší záběry anebo není vždy možné se postavit, jak byste s takovým objektivem potřebovali. Ráda bych si tedy pořídila ještě jeden univerzálnější objektiv na cestování, zatím jsem se ale nerozhodla jaký. Nějaký tip?

Udělali jste si letos radost i sami sobě a koupili jste si něco? Já jsem včera byla nakupovat poslední dárky a udělala jsem si radost znovu, uups, zajímalo by vás, co jsem pořídila? Ale myslím, že to překvapení nebude :D

I have to say that this lens is my all time favourite, I would recommend it to everyone, especially if you're new in photography. I love the bokeh and how you can work with such a low aperture even in low light conditions (even if you buy the f1.8). If I could, I would only photograph with this lens. But it's 50mm, so it's not ideal for traveling and when you want or need to take wider shots. So I'd like to get one more versatile lens for traveling, but I haven't decided yet. Any tips?

Did you make yourself happy this year and did you buy something for yourself? Yesterday I was shopping for the last Christmas gifts and I bought something for myself again, uups, wondering what I got? But I think it is no surprise :D

Comments

  1. Já si dělám radost po celý rok. :-D Ale věřím, že jsi z něj měla radost, i když to bylo takové složitější. S výběrem bohužel nepomůžu, protože nemám s tímhle nemám žádnou zkušenost.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To taky moc dobře znám, ale Vánoce jsou aspoň dobrá výmluva :D Nevadí a i tak děkuji za krásný komentář!

      Vymazat
  2. Jů, moc gratuluji k tomuhle skvělému dárku! :) Taky bych si ráda konečně nějak vyřešila objektiv. Mám rovněž Canon, 18-55mm, ale ráda bych nějaký lepší. Teď se to hodí, protože už pár měsíců mám problémy s automatickým zaostřováním, poslední dobou už to vůbec nejde. Nevadí to vždycky, ale občas je to fakt problém a je pak škoda, že hezké fotky jsou rozostřené nebo rozmazané (kvůli brýlím do hledáčku nevidím tak ideálně).
    Jinak s tipem asi taky nebudu ta pravá - vlastně se v objektivech moc nevyznám. Za svůj život jsem zatím fotila jen se třemi různými, všechny byly skvělé a měly nějakou výhodu, ale nejsem schopna to úplně prezentovat. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Také vlastním 18-55mm, kterou prozatím používám právě na cestování nebo pokud právě nemůžu použít tento. V hledáčku občas také nevidím úplně přesně, zda je za ostřeno a to brýle nenosím, takže úplně chápu :D Já jsem měla f1.8 několik let a také jsem v poslední době měla občas problémy s ostřením, respektive tělo hlásilo, že je zaostřeno, ale v pc to tak pak vůbec nebylo, i to mi usnadnilo rozhodování. Doufám, že nakonec dobře pořídíš, to rozhodování a srovnávání mi přijde nekonečné :D

      Vymazat
  3. Já si radost dělám kdykoliv, když můžu :) Jak se ti sním hezky fotí ♥

    All about Candys life

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To dobře znám, Vánoce jsou akorát fajn výmluva :D Děkuji! ♥

      Vymazat
  4. Tak to máš krásného Ježíška! Ať ti slouží a fotí se ti samo! :))

    OdpovědětVymazat
  5. Hlavně, že to nakonec dobře doapdlo! :) Dělat si radost je také důležité!

    OdpovědětVymazat
  6. Je potřeba udělat si občas radost a některá přání si lépe člověk splní sám, než o ně psát Ježíškovi. Já si letos neplánovaně kupovala nové kožené kozačky (staré jsem nedopla...), tak tím mám na chvíli taky splněno. :D

    Ať tě focení s novým objektivem baví!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě souhlasím, já jsem s ním chtěla fotit i na Vánoce, takže pod stromeček jsem ho nechtěla :D
      Dobře, že sis také udělala radost, to ráda slyším a moc děkuji!

      Vymazat
  7. Tenhle padesátkový objektiv jsem si pořizovala minulý rok taky a jsem maximálně spokojená, neměnila bych. Ovšem pořídila jsem si také širokoúhlý objektiv pro Canon EF-S 10-18 mm f/4.5-5.6 IS STM, který je ideální na focení přírody a prostě všeho. Fakt doporučuji! Fotím s ním téměř na každém našem výletě, procházce, apod. Není ani tak drahý, za tu cenu opravdu fakt dobrý.
    Takže kdyby jsi nevěděla, tak mrkni na tenhle tip. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji mnohokrát za tip, nakonec jsem zůstala zase u pevného skla a pořídila Sigmu 20mm f1.4, která měla úžasné recenze a navíc je dobrá na focení noční oblohy, na což se letos chystám, tak uvidíme :)

      Vymazat
  8. Já mám olympus pen a k tomu základní objektiv 14- 42, ale taky bych ráda rozšířila sbírku a to právě o nějaký pevný s lepší světelností. Problém je, že fotím jak přírodu, portréty tak i zvířata a všechno jen tak volnočasově + na blog, takže zatím si vystačím se základním a šetřím peníze na jiné věci. Tak snad jednou

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Olympus jsem slyšela jen chválu, líbí se mi i jejich retro design :) Pevný objektiv můžu doporučit všema deseti, pro mě to byl výrazný rozdíl v kvalitě fotografií, ale úplně chápu, že to není levná záležitost a je potřeba investovat i jinam. Zatím máš aspoň čas si o tom načíst a najít pro sebe ten pravý :)

      Vymazat
  9. Loni jsem si udělala radost, dlouho jsem pokukovala po iPadu, tak jsem si jako odměnu za dokončení bakalářky :) Což bylo jen pár dní před Vánoci, tak jsem si jej vlastně naježila pod stromeček. Dokonce jej nejspíš využiji i v práci, tak nebude jen na moje blbůstky. Na zrcadlovku jsem také měla spadeno, ale focení asi přenechám jiným...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super dárek, iPad máme s přítelem také, bohužel od doby, co jsme si oba pořídili macbooky tu jen leží, téměř bez využití což mě mrzí. Měla bych pro něj najít nějaké využití, je to šikovná věc.

      Vymazat
  10. Přiznám se, že já si právě z tohoto důvodu (strach, že dojde nefunkční) objektivy i foťák kupovala přímo na prodejně.
    Když máš f1.4 i f1.8 jaký je podle tebe největší citelný rozdíl? Je to opravdu jen v té světelnosti?
    Jinak já mám 50 f1.8, setovej objektiv 18-55 f 4-5.6, a širokáč 10-18 f4.5-5.6 a zatím mi to naprosto stačí. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, také jsem to tak chtěla, ale bohužel bydlíme na venkově a kdekoli, kde ho měli skladem, bylo bohužel všechno daleko, navíc pošta tady v Anglii má kvalitnější služby než u nás, tak jsem to riskla. Také jsem ze stejného obchodu už objednávala i dost drahý macbook pro a přisel naprosto v pořádku, opravdu kvalitně zabalený. Ale určitě taky raději kupuji věci na místě.
      Osobně jsem šla do 1.4 určitě i kvůli světelnosti, miluju bokeh, miluju fotit za horších světelných podmínek. Jinak je ale objektiv těžší, skoro bych až řekla, že i kvalitnější, ale asi to tak úplně nebude, vzhledem k tomu, jak málo jsem s tím prvním ťukla a byl ihned rozbitý. Přijde mi také, že 1.4 rychleji a lépe ostří a je výrazně tišší, protože má lepší motorek. To je pro mě zatím největší rozdíl. Jinak pokud o něm třeba přemýšlíš, na internetu lze najít i fotky pro porovnání, rozdíly tam jsou, ale asi záleží, jak moc člověk to focení bere vážně, zda je amatér nebo profesionál atd. Pokud ti to stačí, nevidím důvod měnit :) Ta 1.8 je pořád se svou cenou úžasná. Jinak mám zatím taky klasický seťák 18-55, se kterým ale už téměř nefotím a proto jsem nedávno pořídila Sigmu 20mm f1.4, tak jsem na ní zvědavá.
      Focení je moje velká vášeň, chtěla bych se tomu věnovat trochu více a budu kupovat i nové tělo, moc se těším, až to všechno pořádně otestuju :D

      Vymazat
    2. V tom případě to chápu. Jako Česká Pošta.. škoda mluvit posledních pár let.
      Určitě zkusím kouknout na fotky pro porovnání. Zatím mi stačí ta f1.8, ale časem asi kouknu po té světelnější variantě.
      Chápu, chápu... hlavně čím víc člověk fotí, tím víc poznává, kde jsou mezery v technice a kde v rukách.. Ty moje jsou zatím převážně v rukách, takže chci napřed zapracovat na tom. :)
      PS: Po jakém těle koukáš? :)

      Vymazat
    3. Ano, bohužel je to tak, také s nimi mám bohužel spíš špatné zkušenosti, nejen s dopravou balíčků a to i když jsem doma dvakrát do roka :(
      Chápu, jak říkám, ta 1.8 je stále skvělá, pokud máš zatím lepší investice, vůbec bych to neřešila :)
      To je super, já už bych právě chtěla zkusit něco technicky zdatnějšího, včera jsem zkoušela, i když zatím jen uvnitř, tu Sigmu a nestačila jsem koukat, jak to fotí. Myslela jsem, že tu 50-ku nic nepřekoná, ale tenhle objektiv dost možná ano.
      Určitě chci jít do zrcadlovky a zatím se mi nejvíc líbí Canon EOS 6D Mark ii :)

      Vymazat
  11. doma mam ted presne tu Canonanckou 50mm f1.8, ale zitra si uz jdu vyzvednout konecne svou prvni Sigmu, tesim se na to jak mala, jake fotky s ni nafotim a verim ze budou parádní a ostre snimky :) musim rict ze ta 50 od Canonu me trosku zklamala a ty fotky tak ostre nejsou, ale to je proste daň za tu nizsi cenu objektivu. jsem porad fotograf amater a ne vzdy se asi spravne rozhoduju. vzdy si hodne nacitam recenze a info, zkusenosti, vse o tom, ale stejne nemam s objektivy zatim takove zkusenosti.
    mas krom tohoto objektivu i nejaky dalsi co bys mohla doporucit ? : )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím říct, že to byl jeden z důvodů, proč jsem nakonec pořídila 50mm 1.4, protože v recenzích se objevovalo často, že lépe ostří a musím říct, že je to pravda. Možná to opravdu bude daň za tu nízkou cenu...
      Dělám to stejně, měsíce jsem si načítala a porovnávala, dlouho se nemohla rozhodnout a nedávno pořídila taky Sigmu, zrovna o ní mám připravený další článek! :) Je to Sigma 20mm f1.4 a jsem z ní úplně nadšená, tu můžu doporučit rozhodně, spadla mi brada, když jsem viděla ty snímky v pc :D

      Vymazat
  12. No tak štěstí, že to vše dobře dopadlo a objektiv máš funkční 😊📸. Také mám pevnou padestáku od Canonu EF 50mm f/1.8 STM a jsem s ní také moc spokojená, je úžasné jak píšeš, jak dělá to rozmazané pozadí a bokeh 😊. Ale je opravdu vhodná jen na takové ty portréty atd. jak je to pevné sklo.. na cestování bohužel ne, jelikož s ní nejde zoomovat a nejde zabrat tak široký záběr 🙈. Na různé naše výlety nejvíc využívám 18-55 mm, ale také pokukuji po nějakém lepším 🙈, tenhle je takový základní, ale zatím stačí 😊.

    OdpovědětVymazat

Upřímně děkuji za každý komentář! ❤