Koupila jsem 100 let starý fotoaparát | Můj splněný sen

neděle 20. června 2021





Ano, splnila jsem si další svůj dlouholetý materiální sen! Od doby, co si pamatuju, jsem si vždycky představovala svůj malý koutek alá kancelář, a jasně jsem si tam představovala i vystavené staré fotoaparáty. To je prostě moje srdcovka. Jeden starý Zenit mám po rodičích, jeden Zenit jsem kdysi dostala (fotky z jeho testování najdete v TOMTO článku) a pak mám klasickou zrcadlovku Canon, kterou denně používám a svůj starý Canon jsem dala mamce, protože toho by byla ještě škoda. Vždy mě ale šíleně lákaly všechny ty ještě úplně staré typy fotoaparátů a já doufala, že se ke mě jednou nějak dostane. Bohužel se mi nestalo, že bych ho jako zázrakem po někom zdědila, ale v podstatě to byla “náhoda” protože jeden takový, skoro jako z mých představ, na mě jeden večer z ničeho nic vyskočil na Ebay

Ebay je tady v Anglii úplně jiná liga, výhodou je, že není jen o objednávání levných věcí z Číny, ale seženete tam snad naprosto všechno. A pro lidi, kteří shání různé staré kousky je naprosto ideální. Když na mě tento No. 1-A KODAK Junior vyběhl v nabídkách, hned mě zaujal a já začala trochu pátrat. Přímo tento model byl vyroben roku 1925 v Kanadě. Film, který je do něj určen se už přestal prodávat, ale lze zakoupit nástavec na 120 mm film a na ten lze pak stále ještě normálně fotit. Fotoaparát samotný je v nejlepším stavu, jaký jsem na internetu našla, a když jsem ho rozbalila, rozhodně bych mu nehádala téměř sto let. Je opravdu k neuvěření, že něco tak starého je ještě plně funkční. A ano, rozhodně mám v plánu ho také otestovat, jen ještě nevím, co přesně chci zkusit nafotit.






Samotné tělo je tvořené z kovu, dřeva a kůže a váží 815g. Nejnižší clona na kterou lze fotit je f7.7 (pro představu dnes běžně fotím na objektiv s nejnižší clonou f1.4), nejvyšší  ohnisko je 130 mm. Vzadu má malé okénko, skrz které šlo psát přímo na film, okénko lze stále otevřít a navíc je u něj i malé kovové pero. Prodával ho milý pán, který mi ještě asi v deset večer ihned odepsal na můj dotaz, a jeho cena byla 55£ plus 7.99£ expresní pošta s doručením do druhého dne, dohromady tedy 62.99£, což je cca 1830Kč








Někdy bych si přála, aby tyto staré věci mohly mluvit a vyprávět svůj příběh. Kdo ho asi koupil a co všechno s ním vyfotil? Fantazie mi hraje na plné obrátky a cítím, že tahle věc má rozhodně svou duši. Abych ho udržela v co nejlepším stavu po zbytek svého života, protože prodat ho rozhodně neplánuji, budu ještě kupovat skleněný box, aby se na něj ani neprášilo, držet ho mimo přímé slunce a celkově si ho opatrovat.

Pokud by vás zajímalo více, našla jsem na youtube toto super video, kde pán testuje přímo tento fotoparát, vysvětluje, jak funguje, fotí a následně se můžete podívat i na to, jak fotky z něj vypadají. Nádhera. 




Chtěli byste vidět, co s ním vytvořím? Hádali byste, že má fotoaparát sto let?

Comments

  1. Tak ten je naprosto nádherný ♥ Jsem moc ráda, že sis tento materiální sen splnila :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  2. Barunko, zdravím. Foťák je úžasný, miluju všechny staré věci. Mají svě kouzlo a zrovna jako Ty si říkám, komu asi ta věc patřila ? Víš co říká můj brácha? Splňme si své sny,dokud je čas...Dobře jsi udělala ! Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Ten fotoaparát je úžasný! A za tu cenu? Za tokovou historii? Nádhera! Úplně ti závidím.

    OdpovědětVymazat
  4. Ten fotoaparát, to je nádhera, úplně na mě dýchla ta dávná doba a kéž by nám povypravel svůj život. Ale teď je v těch nejlepších rukách v jakých mohl byt ♥️

    OdpovědětVymazat
  5. Paráda! Gratuluji ke splněnému snu :)) Určitě jsem zvědavá na fotky :)

    OdpovědětVymazat
  6. Vůbec se ti nedivím, že sis ho koupila! Je naprosto KOUZELNÝÝÝÝÝ :) opravdu nádhera!

    OdpovědětVymazat
  7. Je dobře, že jsi si udělala radost a splnila si tak další sen ❤📸. Foťák vypadá velmi zachovalý, v dobrém stavu a ještě k tomu je krásný! Překvapila mě i ta cena, upřímně bych čekala, že bude o dost dražší, když je to tak stará věc 😊. Už se těším až ho vyzkoušíš a zkusíš na něj něco nafotit :-).

    OdpovědětVymazat
  8. Pane jo, to je tedy skvost! Rozhodně pak musíš ukázat fotky, jsem strašně zvědavá jak bude fotit :)

    OdpovědětVymazat
  9. Tak ten je naprosto úžasný! Určitě bych netipovala, že je mu 100. Vypadá nádherně! Pamatuji, že první článek, na který jsem na tvém blogu narazila byl o 40letém Zenitu :). Moc se těším na výsledné fotky <3
    Leník

    OdpovědětVymazat
  10. Tyjo tak ten je boží! Jsem moc zvědavá na fotky:)

    OdpovědětVymazat
  11. No tak to je naprosto boží! <3 Držím palce, ať tě focení s ním baví! :)
    Já bych si někdy docela přála starý psací stroj. :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Panejo! je boží! Je skvělý, že sis udělala takovou velkou radost! A sto let? Cože? To je masakr! Máš nějaké fotky pořízené z tohoto foťáku? Jsem celkem zvědavá, jak vypadají! Ach, to je opravdu cenný kousek :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Když jsi psala, že sis koupila 100 let starou věc, tipovala jsem hned foťák. Že ale bude funkční a budeš s ním opravdu plánovat fotit, to by mě ani ve snu nenapadlo. Když si člověk představí, co za snímky s ním mohly vzniknout... Roaring twenties, elegantní třicátá léta, druhá světová. Máš doma obrovský kus historie a i ta cena je vlastně velmi dobrá, čekala bych ji podstatně vyšší. Tak ať ti Pan Fotoaparát dělá radost!

    OdpovědětVymazat
  14. Je parádní, že sis splnila svůj sen a pořídila sis takový foťáček :). Co si budem, ty staré věci mají něco do sebe a své kouzlo :).

    OdpovědětVymazat
  15. Tak ten vyzerá skvelo. Mne by sa tiež páčilo takéto niečo v zbierke.

    my blog DISCOVERINGGLAM

    OdpovědětVymazat
  16. Je krásný, ale jelikož s ním nemám žádné zkušenosti, nedokážu tvoji radost až tak ocenit :( Držím palce ať slouží dobře a pořizuje pěkné fotky.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  17. Vyzerá neskutočne krásne! Hotový skvost! Ja milujem starodávne veci💐

    Blog de la Licorne💐
    Youtube

    OdpovědětVymazat
  18. Anoo, na fotky se budu moc těšit! Řekla bych, že jsi ho sehnala za krásnou cenu, na to, kolik toho už má pravděpodobně za sebou :) I moc krásně a zachovale vypadá.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  19. Premýšľala som, že čo asi môže byť tá vec, po ktorej túžiš, ale toto by mi teda asi nenapadlo! Ale foťák vyzerá úžasne, hlavne veľmi zachovalo na to, koľko má rokov 😍 Tak som veľmi zvedavá na fotky, ktoré sa ti s ním podarí vytvoriť 🥰

    SIMPLYBERENICAINSTAGRAMNOVÝ ČLÁNOK: Dlho očakávaný projekt — kolekcia oblečenia SIMPLYBERENICA

    OdpovědětVymazat
  20. Jé, mám podobný, staré foťáky miluju. Jsem zvědavá co s ním vytvoříš :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  21. Panebože, tak ten je dokonalý! Já pokukuji po Olympusu F3 a Praktice LTL3. Ale tady toho fešáka bych uvítala s otevřenou náručí, takže tiše závidím. Jsem překvapená, že přežil skoro celé století a přitom je takhle skvěle zachovalý a funkční. Mně přijde, že fotografie z filmu mají úplně jiné kouzlo a jsou autentičtější nežli ty digitální. Těším se na tvorbu.

    E | Ve znamení býka

    OdpovědětVymazat
  22. Tak to je opravdu skvostný kousek! Také mám ráda staré fotoaparáty. Mám jich pár ještě uskladněných u našich, ale takovou raritku tedy nevlastním. :)

    OdpovědětVymazat
  23. Jednou jsem šla po Praze okolo jednoho obchůdku a měli tam takové fotoaparáty a hned jsem si na tebe vzpomněla! Foťák vypadá úžasně a je fotogenický! Jsem zvědavá, na ty skvosty co sním vytvoříš ♥

    All about Candys life

    OdpovědětVymazat
  24. Tak ten vypadá naprosto dokonale! Mám moc ráda takové retro věci a vždy si je ráda prohlížím. Udělala jsi dobře a určitě to byla skvělá investice. :)) Rozhodně nějaké fotky vyfoť, zajímala by mě kvalita. :))

    OdpovědětVymazat
  25. Pááni, tak to je opravdu nádherný kousek! A za tu cenu?? Krása! Já jsem nikdy takhle starý fotoaparát v ruce neměla. Moc se těším, až nám z něj jednou nějaké fotky ukážeš!

    OdpovědětVymazat

Upřímně děkuji za každý komentář! ❤