Jak fotí 40 let starý fotoaparát? | Zenit ET

středa 10. března 2021

Wiltshire, Velká Británie

Krásný den, moc Vás vítám u nového článku! 
Jak už asi víte, celý svůj život miluji fotografování. I doma jsme vždycky měli hodně fotek, dodnes mám hromadu alb z dětství i z mládí mých rodičů. Můj táta kdysi dostal Zenit od svého táty a rodiče na něj fotili pořád, později si pamatuji, jak jsem s ním sama běhala po bytě a na prázdno cvakala. Tento fotoaparát mám dodnes doma, i když mi bylo řečeno, že asi nefunguje, ale až se k němu dostanu, určitě ho chci i tak vyzkoušet

Protože jsem si myslela, že Zenit mých rodičů nefunguje, ale věděla jsem, že dělá krásné fotky, přála jsem si ho kdysi k Vánocům, dají se po bazarech ještě sehnat. Osoba, která mi ho dala mě ale nikdy moc neposlouchala, když jsem asi jen stokrát zmínila, že chci přesně ten stejný typ a samozřejmě jsem dostala jiný. Udělala jsem na něj tenkrát pár snímků, ale protože jsem věděla, že vyvolávání i filmy jsou nákladné, a já na to tenkrát neměla, nikdy jsem fotky z něj nevyvolala a jen mi ležel doma. Ale vždy jsem se těšila na den, kdy ho budu moct použít.

Považuji se za staromódní a fotit na film, případně si fotky i sama vyvolat, jsem si přála vždycky. Dnes má skoro každý v kapse telefon, se kterým můžeme cokoliv a kdykoliv vyfotit, takže se nabízí otázka, proč to dělat složitější cestou, ale pro mě je, a vždy bylo něco neskutečně magického na tom starém způsobu a tom, že si vše musíte nastavit sami. I to napětí, když čekáte, co vám z toho vlastně vyjde. Je to jako malé kouzlo.

Tyto fotky jsem fotila na starý fotoaparát Zenit ET, jednu z posledních plně manuálních zrcadlovek. Fotoaparáty Zenit se vyráběly v tehdejším Sovětském svazu, tento typ mezi lety 1983-1985. Poprosila jsem tedy tátu, ať mi ho zašle v balíčku, o kterém jsem vám říkala v minulém článku, koupila jsem nejlevnější Kodak film, jaký jsem našla na Ebay, a jelikož jsem nevěděla, zda vůbec funguje, vzala jsem jen 24 snímků.

Fotila jsem zhruba dva týdny, něco doma a něco venku na procházce, jen tak pro zábavu, nic náročného. Pak jsem film ručně přetočila zpět, zabalila do obálky a poslala k vyvolání do fotolabu Take it easy, který jsem si našla na internetu. Tam ho vyvolali, poslali mi na email naskenované negativy alias fotografie, zpět by mi měli přijít i originální negativy. Tady je jich několik, které jsem vybrala a abych zachovala autentičnost, vůbec nijak jsem je neupravovala, jsou naprosto takové, jak jsem je dostala. 













Musím říct, že ta radost když dorazily, byla obrovská! Byla jsem překvapená, že opravdu vypadají jako kdyby byly focené někdy v 80/90 letech. Jsem moc ráda, že fotoaparát funguje a určitě na něj chci fotit víc, hlavně až se bude moct konečně i cestovat. Nicméně sranda je to bohužel drahá. Film mě stál 8,99£, odeslání filmu 4,85£, vyvolání barevného filmu, poslání fotek a poslání negativů zpět stálo 9,90£. Vše dohromady 23,74£, tedy cca 688Kč, pokud vím, v ČR jsou ty ceny dost podobné.

Do budoucna ale budu schopna tuto cenu ještě stáhnout- když se kupují filmy po více kusech, jsou levnější, plánuji koupi skeneru na negativy, abych si z nich mohla dělat digitální kopie sama, tedy budu muset posílat film jen k vyvolání a chci jich posílat i více najednou, čímž vyjde lépe i pošta. Navíc už budu kupovat filmy se 36 snímky a tam je cena pošty i vyvolání stejná jako za 24. I tak to nebude levné, ale za co v životě utrácet než za to, co nám dělá radost?

Co říkáte na fotky? A fotili jste někdy na film, láká vás to?

Comments

  1. Já fotím jen mobilem, ale musím uznat, že fotky jsou nádherné. :-)
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
  2. Fotky vypadají nádherně :-), na to, že je to foceno takto starým modelem, mají své kouzlo 🌟. Focení miluju, je to můj nejoblíbenější koníček, ale na film jsem nikdy nefotila 😊. Ale vždy mě to fascinovalo, jak se ty fotky vyvolávají atd. 🙈 Konečně jsem tady narazila na někoho, kdo taky takto rád fotí ❤📸. Přeji hodně zdařilých snímků 😊🤗.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc ❤️ Doporučuji to zkusit, bylo to magické!

      Vymazat
  3. Wau, tak tie fotky sú nádherné. Úprimne fotenie na film má svoje čaro, ktoré telefón či zrkadlovka nikdy nenahradí. Ja mám doma analóg ešte zo sovietského zväzu, ktorý som dostala od kamarátky. Dokonca má ešte manuálne zaostrovanie pri ktorom nevidím, či zaostrujem správne, takže je o taká lotéria. Ale dá sa to naučiť. Úprimne som film ešte nevyvolávala, ale už sa do toho musím pustiť a niekde ho poslať aby som videla, či som zaostrovala správne :D Ale v budúcnosti by som si určite chcela kúpiť nejaký, kde vidím na čo ostrím. Inak krásny príspevok a teším sa na ďalšie výtvory.

    xxAlexandra z MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, i tento má manuální ostření, občas to byl boj, ale zase to byla sranda! Určitě doporučuji zkusit ❤️ Sehnat se jich dá ještě hodně a někdy i za pár peněz :)

      Vymazat
  4. Tak ty jsou boží! Nikdy mě focení na film upřímně nelákalo, ale pamatuju si ho ještě z dob, kdy jsem byla malá:)

    OdpovědětVymazat
  5. Myslím, že fotky jsou boží :) Já focení miluji a staré fotoaparáty také! Hrozně se mi líbí i nové bezzrcadlovky, které jsou v tom provedení, že vypadají jako staré. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ❤️ Jejich design se mi také líbí, ale jinak jsem staromódní a preferuji právě zrcadlovky, miluji, jak to cvakne :D

      Vymazat
  6. Fotky vyzerajú úžasne 😍 Má to svoje kúzlo; máme doma Instax a ja mám aj Instax malú tlačiareň, ktorú som kupovala práve preto, že vyvolané fotky, ktoré môže človek fyzicky držať v ruke, sú oveľa cennejšie ako stovky fotiek v mobile 😅

    SIMPLYBERENICAINSTAGRAMNOVÝ ČLÁNOK: EKO pranie — všetko, čo potrebujete vedieť

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ❤️ Instax mám také a plánuji i další, focení na ně miluju, je akorát škoda, že ty náplně do nich stojí tolik 😭

      Vymazat
  7. Wow, tak s tímhle článkem jsi mě naprosto dostala! Čekala jsem nekvalitní snímky, ale fotky vypadají opravdu dobře! Navíc je obdivuhodné, že takhle starý fotoaparát ještě máte doma a funguje. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji Pavlínko ❤️
      Dřív se hold dělala kvalita, ale také jsem byla docela překvapená!

      Vymazat
  8. Miluju kinofilmové foťáky a vůbec všechny tyhle věci. Fotky vypadají pořád skvěle.. líbí se mi ten "vintage" styl,jestli se tomu tak dá říct. Super článek! :)

    OdpovědětVymazat
  9. Fotky se mi moc líbí, mají svoje specifické kouzlo :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  10. Mě se líbí tyto ''staré, retro'' věci. Já si třeba i do teď nechávám vyvolat fotky a dělám si album. Je to mnohem lepší koukat na fotky tak, než v mobilu nebo v PC :) A fotky mi teda upřímně nepřijdou už tak kvalitní jako nějakého lepšího foťáku, ale určitě bych si tak taky ráda zafotila. Ale moc Vám to na fotkách sluší, jsi prostě kočka Baruško :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super! Já mám doma také hromadu alb a miluji si je prohlížet ❤️
      Děkuji ❤️

      Vymazat
  11. Musím říct, že to zabarvení fotek je vážně krásné, moc se mi líbí obzvlášť první fotka růží a morčátka. ♥ Ty se vážně povedly. Vždycky jsem obdivovala všechny, kteří jsou do focení tak zapálení, že mají nervy fotit s těmito starými foťáky. Jedna moje kamarádka si také nechala zprovoznit úplně starý ještě černobílý foťák, do kterého koukala zeshora a visel jí na krku. Vypadalo to vždycky šíleně vtipně, ale ty fotky zkrátka měly úplně jiné kouzlo. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ❤️
      Také jsem si teď splnila sen a pořídila jsem si sto let starý Kodak, hrozně se těším, až ho vyzkouším!

      Vymazat
  12. Mne sa fotky veľmi páčia! Majú krásnu a osobitú atmosféru. :) Naozaj nádhera. :)

    OdpovědětVymazat
  13. Není vůbec divné, když ještě někdo fotí na film. My takový fotoaparát sice (trošku novější) máme, ale je pravda, že ho teď moc často nepoužíváme.
    Tenhle fotoaparát, měla, možná ještě má moje babička. Pamatuji si, že ještě jako malá jsem si s ním hrála.

    Fotografie jsou to moc pěkné. Sice jsi dala do toho více peněz, ale máš pěknou památku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to pochopitelné, je to zdlouhavé a drahé... Ale nadšenec jako si to užije i tak :D Také mám ještě jeden po rodičích, je to kouzelné ❤️
      Děkuji!

      Vymazat
  14. To je super, že máš takovou zálibu, náhodou někdy ty "staromodní" věci jsou prostě boží! :) Mně se fotky moc líbí, opravdu taková atmosféra starých časů :).

    OdpovědětVymazat
  15. Výborné fotky! Úplně chápu tvoje nadšení. :) Pochopila jsem správně, že posíláš fotky na vyvolání do Česka? Není možné najít nějaký fotolab přímo u vás? Věřím, že nadšenců fotících na film je stále ještě dost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ❤️
      Nene, fotky jsem vyvolávala v Anglii, je jich tu dost, ale stejně to posílám poštou protože nemám nic poblíž, bydlíme na konci světa :D

      Vymazat
  16. Fotí nádherně. Já jsem měla kdysi foťák na film, dostala jsem ho po tátovi, ale vyvolávat ho mě nebavilo, líbí se mi systém SD CARD a wifi, kdy si hned fotky pošlu na telefon. :) I když kvalta fotek proti starým foťákům je jiná.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, ne každý je na toto a jsem ráda, že to dnes jde i tahle rychle a jen přetahovat z SD karty :D

      Vymazat
  17. Páni, ta atmosféra, která z nich dýchá, je vážně hrozně krásná! Určitě se těším i na další :)

    OdpovědětVymazat
  18. Fotí zajímavé fotky, takové nevšední. Moc hezké. ♥

    OdpovědětVymazat
  19. To je úžasné! Vypadají úplně jako z 80. let :), moc hezké! Kamarád si koupil malý foťák, který fotí také na film, hned mi naši společnou fotku vyvolal.
    Když jsem byla malá, koukala jsem se u babičky na alba se starými fotkami, bylo to úžasné :) jinak ale žádnou zkušenost s filmem nemám
    Leník

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ❤️
      Také je ráda prohlížím, je to trochu jako stroj času :)

      Vymazat
  20. Krásne fotografie! Ja mám doma taktiež staré fotoaparáty a milujem ich. Majú jednoducho svoje čaro 🌸

    Blog de la Licorne *

    OdpovědětVymazat
  21. Fotky vypadají naprosto krásně, moc se Ti povedly! :) Člověk musí mít nějaké radosti, za které utrácí. Na co doživotně šetřit, když si ty peníze pak ani neužiješ :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  22. wow! Ty fotky jsou naprosto úžasné a nádherné! Já mám takové strašně moc ráda. A osmdesátky jsou asi mé oblíbené, fakt super:)

    OdpovědětVymazat
  23. Fotky jsou prostě nádherné. Jde vidět, že tě focení baví. A je hezké, že sis udělala takovou krásnou radost, tak to má být :-) A ještě jednou - ty fotky jsou opravdu boží! :-)

    OdpovědětVymazat
  24. Jak vidím ty fotky, upřímně se mi nechce věřit, že to fotil 40 starý foťák a bez jakýkoliv úprav... NEUVĚŘITELNÉ! ♥

    All about Candys life

    OdpovědětVymazat
  25. No tak to je super! Fotky jsou extra nádherné. Přesně, jak říkáš, za co jiného máme utrácet, než za radosti. Obzvlášť teď.. <3

    OdpovědětVymazat
  26. Tie fotky sú krásne. Fotila som na film ešte keď som bola menšia a teraz si uvedomujem že presne ten Zenit má môj brat hodení v šufliku. Pamätám si ako som sa vždy s ním hrala, dávala tam film a hrala sa že fotím. Potom prišli tie moderné Olympusi tiež na film a už Zenit padol do šuflika a je tam do teraz. Keď vidím tvoje fotky tak si zajtra zbehnem ku bratovi a mamke do šuflíka pre neho.

    GOLD BUTTON AND HIGH BOOTS

    OdpovědětVymazat
  27. Já osobně oceňuju staromódní styl ať už v jakémkoli odvětví, sama jsem zastánce vyvolávání fotek, koláží ručně dělaných, pohlednic a tak dále. Má to stále své kouzlo, než klasické focení na moderní mobily, to už je pro mě ohrané a jak píšeš "jednoduché" bez nějakého dobrodružství :-)

    OdpovědětVymazat
  28. Předně musím fotky pochválit, jsou vážně povedené a navíc mají takové nepopsatelné kouzlo! :) Hlavně je super, že sis to užila a že je to pro tebe splněný sen. :-)

    Moin Mondo

    OdpovědětVymazat
  29. Tak to je super! To, že máte doma tak starý foťák a že takhle krásně funguje a fotí! :) krásné snímky!

    OdpovědětVymazat
  30. náhodou super fotky! trochu mi to připomíná foták s čím fotil můj otec hehe :) moc hezké fotky a krásní modelové :)

    www.melissahartford.blogspot.com
    Melissa Hartford | lifestyle & fashion blogger
    Instagram

    OdpovědětVymazat
  31. Krásne fotky! Mám rada takúto vintage/retro atmosféru :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat
  32. velice povedené fotky ♥ ja teda tež fotím mobilem a teď když už mam nový telefon je to ještě lepší ♥

    OdpovědětVymazat
  33. Barunko, kouzelné nádherné fotky. Je dobře, že jsi nic neupravovala, nech to určitě tak. Staré focení na film pamatuju, jednak jsem už taky starší osoba a jednak můj první muž měl jako velký koníček focení a tak jsem s ním často v komoře vyvolávala fotky. Bylo to vždycky velké dobrodružství. Mám ráda prohlížet si fotky v albumech, taky je pořád vedu všem třem dospělým synům a teď už i vnučkám. Když přijedou, všichni si to chtějí prohlížet, ale nikdo z nich to nechce dělat. Tak alespoň budou mít nějakou památku. Zavedla jsem i speciální vánoční album, kde jsou fotky a zážitky jen z vánoc. Měj se hezky, zdraví Tě Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  34. Musím povedať, že tie fotky sú nádherné. Veľmi by som si želala nejaký starší fotoaparát, vďaka ktorému by mali fotky takú inú atmosféru a krajšie farby. A morča je mega cute!

    plants and cherries

    OdpovědětVymazat
  35. Fotky ze starých fotoaparátů mají svoje kouzlo, které prostě jen tak nevyprchá. My teď vyklízíme byt po prarodičích přítele a našla jsem dva kousky fotoaparátů na film. Tak čekám, až se otevře, abych mohla zjistit, jestli ještě pofrčí. A pokud ano, tak se asi zblázním radostí! :)
    Jinak fotografie jsou naprosto senzační :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
  36. Fotky jsou úžasné, popravdě při čtení jsem si představila nějaké retro fotky. Dost mě to překvapilo.

    OdpovědětVymazat
  37. To jsou dokonalé fotky! ♥ Ty se ti fakt povedly. Moc se mi líbí tvůj blog. Taky právě píšu blog, najdeš tu inspiraci na chutné recepty, střípky ze života a tipy na výlety. Budu moc ráda když se staneš pravidelným čtenářem, případně zanechás komentář. ♥ fitfoodhealthy95.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  38. Miluju staré foťáky! Taky mám doma jeden a sem tam ho použiju. :)

    Vyvolání není nejlevnější, i když v ČR mi přijde přece jen cenově dostupnější :)... ale když vyvoláváš jen čas od času, takto jde...

    Ela

    OdpovědětVymazat

Upřímně děkuji za každý komentář! ❤