7 tipů co dělat v karanténě (ale i kdykoliv jindy)

pondělí 6. dubna 2020

Ahoj všichni 
Já sama jsem člověk, který se nikdy nenudí a vždy má co dělat. Navíc stále pracuji, i když méně než obvykle, takže v úplné karanténě doma nejsem. Přesto jsem na sociálních sítích viděla několik příspěvků o tom, jak se lidé doma nudí a nemají co dělat. Trošku mně to překvapilo a zároveň mně to přivedlo k nápadu na tento článek, kde se s vámi chci podělit o pár třeba ne úplně klasických tipů jako čtení, úklid, vytřídit si šatník atd., kterými si můžete pobyt doma trochu zpříjemnit a zároveň se u spousty z nich zrelaxovat. Možná to nebude pro každého, protože jsme každý jiný, ale hlavní je že si najdete něco, co Vás bude bavit nebo se naučíte něco nového. 

1. Sázení
Já mám hrozně ráda přírodu, květiny a rostlinky a už pravidelně několik let vždy na jaře doma sázím. Bohužel nemám zahrádku, ale věřte mi, že i doma a klidně i bez balkónu se dá vyčarovat spousta věcí. A právě teď je vlastně ten nejlepší čas to udělat, je tu jaro!
Já jsem letos sázela bylinky- pažitku, majoránku, řeřichu, kopr, citronovou bazalku a meduňku. Některé bylinky jsem nesázela, protože mi drží z loňska- stévie, petrželka, rozmarýn, máta a bazalka. Sázela jsem také rajčátka, jejichž úroda je každým rokem lepší a mám je vyzkoušená i za oknem v truhlíku nebo větším květináči, stačí jen vybrat odrůdu k tomu určenou. Stejně tak jsem za oknem v truhlíku úspěšně pěstovala salát a zkouším jej i letos.
Mým extra tipem jsou lesní jahody, které taktéž můžete vysázet do truhlíku, už jsem je kdysi taky úspěšně sklízela. Loni mi semínka bohužel nevzešla a letos zatím také nic, ale objednala jsem si pro jistotu nová, protože jahody mám ráda nejen já, ale hlavně moje morčecí banda :D  Všechna semínka a věci k tomu potřebné se dají sehnat v každém zahradnictví, já obvykle jezdila do nějakého hobby marketu, pokud v tuto chvíli nechcete zbytečně ven, objednejte prostě na internetu, kde toho možná seženete ještě více nebo zrecyklujte starší květináčky či kelímky od jogurtů a podobně, jako já.






2. Jít si natrhat bylinky do přírody
Kromě sázení je teď ideální čas také na venkovní sběr některých bylinek, často pročišťujících, když je to jaro. Ideální jsou například ještě malé kopřivy nebo jejich mladé lístky. Super je ale také třeba medvědí česnek z něhož můžete udělat skvělé pesto, ten jsem tu v okolí bohužel nikde nenašla, i když ho mám moc ráda.
Na internetu je toho doslova nepřeberné množství, více o sběru bylinek a jejich účincích najdete na internetu např. TADY. Samozřejmě sbírejte nejlépe někde mimo město, mimo bežné trasy majitelů pejsků a sbírejte jen to, co stoprocentně poznáte a využijete.


K těmto dvěma bodům bych přidala super pořad, který běžel na ČT1 a najdete ho i v archivu: KOUZELNÉ BYLINKY.



3. Vytřídit si fotky v pc nebo telefonu
Tohle možná není úplně nejzábavnější činnost, ale sama jsem se do ní nedávno pustila. Fotky v telefonu si třídím docela pravidelně ale fotky v pc už to vyloženě potřebovaly. Jako člověk, co si fotí téměř všechno, jak pro blog nebo jen tak, jich mám opravdu hooooodně dat v počítači. Paměti mám naštěstí ještě dost, ale i přes to jsem se rozhodla všechny své fotky a videa projít, smazat vše nepovedené a zbytečné a poté si vše znovu zazálohovat. Odhaduju, že jsem prozatím smazala přes 50GB dat.

4. Zkusit cvičení a udělat si na něj návyk 
Myslím, že bych dnes těžko hledala někoho, kdo by si nepřál začít pravidelně cvičit. Jako u všeho, jde hlavně o nalezení aktivity, která nás baví a vytvoření si návyku. Pokud jste doma více než obvykle, už asi nebude lepší příležitost se do toho pustit. Ze začátku může být těžké překonat lenost, ale jakmile se přemluvíte a ten návyk si vytvoříte, cvičení se prostě stane běžným denním chlebem.
Viděla jsem na sociálních sítích spoustu nářků, jak jsou zavřené posilovny, ale pravda je taková, že kdo chce, hledá způsoby a kdo ne, hledá výmluvy. Youtube je plný všech možných videí od úplných začátečníků po náročnější workouty a najdete i taková, ke kterým nepotřebujete vůbec nic.
Na toto téma plánuji brzy ještě samostatný článek protože bych s vámi ráda podělila o to, jak jsem u cvičení zůstala já a tipy na videa.


5. Vytvořit si cestovní deník 
Jestli jste alespoň maličko jako já a nemáte nikdy vyloženě času nazbyt, a navíc rádi cestujete, možná máte doma spoustu suvenýrů z cest. Já si tu skladuju už od chvíle, co jsme přijeli do Anglie, všechno možné ze všech svých výletů. Dokonce jsem si koupila i krásný scrapbook, kde mám všechny ty vstupenky, útržky, fotky z polaroidu atd. uložené, ale zatím jsem se nedostala k tomu, abych tomu dala nějaký řád a formu (hanba, já vím :D). Opět bych řekla, když ne teď, tak nikdy! Těžko budu hledat vhodnější čas na to se tomu věnovat a pokusit se z toho všeho udělat nějaký slušný travel book. Na to se v nejbližší době chystám a těším! Zajímal by vás pak i článek?


A poslední dva tipy jsou na poslech nebo ke sledování:

6. Duše K
Mám moc ráda dvě věci, a to J. Duška a duchovno, přírodní léčení, trochu jiný pohled na svět a vše okolo tohoto tématu, upřímně sama přesně nevím, jak to nazvat. Na tyto besedy či povídání, jež najdete zdarma na YOUTUBE mně přivedla mamka již před nějakou dobou, ale videa jsou docela dlouhá a já si na ně nikdy úplně čas nenašla a nechtěla jsem je poslouchat přerušovaně. Až minulý týden jsem si několik dílů pustila k manuální práci. Buď přes sluchátka z telefonu nebo jsem si je stáhla jako mp3 soubor do přehrávače. Můžu říct, že od té doby mi čas při práci letěl jako blázen a já jsem byla neskutečně překvapená, jak zajímavé informace jsem se dozvěděla. Asi to nebude pro každého, ale osobně to doporučuji všema deseti!
Prozatím mě velmi zaujal díl s Janem Vojáčkem o funkční medicíně ZDE, díl mimo jiné na aktuální téma koronaviru ZDE (který byl oficiálně smazán, ehm, ale naštěstí ho nahrál znovu někdo jiný), úžasný díl o bylinkách s Vladimírem Vytáskem ZDE a aktuálně rozkoukaný mám TENTO, také velmi zajímavý o alchymii ženy.

7. Cestovat alespoň z gauče
Když už jsme museli prozatím zrušit všechny naše letošní cestovní plány, kompenzuji si to alespoň sledováním reality show The Amazing Race, kterou naprosto miluju, co si pamatuju a je to u nás doma závislost. Jde vlastně o závod párů kolem světa, takže mi na seznamu akorát přibývají místa, kam se chci podívat a co vyzkoušet :D
Některé díly najdete i v českém jazyce, protože se nějakou dobu vysílala i u nás, ale osobně ji doporučuji sledovat v původním znění, pokud je to možné, procvičíte tak i angličtinu. Pokud by vám došly díly, existují také jiné verze této show- kanadská, asijská nebo australská.


Doufám, že jsem vás třeba maličko inspirovala a také, že ať děláte cokoli, jste zdraví a v bezpečí.
Jak trávíte tento zvláštní čas vy? Mějte se krásně, brzy bude určitě zase vše v normálu! 

Comments

  1. Skvělé tipy! Zasadit něco malého na balkón bych taky mohla. Zrovna tyhle rajčátka jsou chuťově úplně nejlepší! :D :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, také je mám nejradši! Určitě se do toho pusť!

      Vymazat
  2. Moc se mi líbí poslední tip! The Amazing Race jsem kdysi dávno sledovala a naprosto jsme to u nás doma milovali ♥ Děkuji za připomenutí :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem na něj na nějakou chvíli pozapomněla, ale baví mě to v poslední době asi nejvíc, když už člověk nikam nemůže..

      Vymazat
  3. To je hezké! Strašně moc se mi líbí sazeničky a taky bych si chtěla něco zasadit a líbí se mi jak jsi použila potravinové kelímky, poslední dobou Jógu zanedbávám a chtěla bys se k ní určitě vrátit a co dělat jiného než cvičit :)

    All about Candys life

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Neboj se toho, ono vyroste skoro všechno, haha :D

      Vymazat
  4. Sázení je vážně super tip! :D kreativní nápad :) já ale raději nic sázet nebudu, protože jsem při nedávném přesazování kytek, které mi teď stejně v brněnském bytě umírají, protože je nemá kdo zalévat, když jsem doma, zjistila, že jsem v tom strašně špatná a nadělám u toho strašného bordelu :/ :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já myslím, že u této činnosti udělá nepořádek každý, já s tím bojuju pořád, hlína je prostě všude :D

      Vymazat
  5. Skvělé tipy. Já mám na balkoně taky takovou mini zahrádku. A cestovní deník je skvělá věc. Velmi ráda v něm listuji.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Krásné, miluji balkóny plné rostlinek a kytiček ♥

      Vymazat
  6. podobný článok mám tiež v zálohe :) ja čiastočne pracujem, čiastočne oddychujem, snažím sa viac čítať :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máme velmi podobně :) Na článek se těším, inspirace není nikdy dost!

      Vymazat
  7. To jsou super tipy! :) Moje dny vypadají asi takto, jelikož jsem teď pořád doma, tak se úplně přetočil denní režim, vstávám kolem oběda, udělám nějaké věci do školy, jsem na zahradě, teď když je hezké počasí, tak se snažím nahnat nějaký ten bronz, poklidím si a najednou je večer a to se dívám na filmy nebo seriály. Docela mi chybí ten běžný režim, kdy ráno vstanu do školy :/ snad toto období už brzy skončí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Většina mých dnů vypadá podobně, ačkoliv vstávám dříve a ráno si zacvičím a na zahrádce místo opalování venčím svoje morčátka :D
      Snad bude zas brzy vše jako dříve ♥

      Vymazat
  8. Nad sázením taky hodně uvažuji, ale myslím si, že by to nevyšlo, jsem docela nešikovná😂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdá se to možná složité, ale vůbec není! Spousta bylinek je vlastně tak trochu plevel a roste velmi snadno! Myslím, že jsem také docela nešika, takže když jsem to zvládla já, určitě to zvládneš také! ♥

      Vymazat
  9. Jsem ráda, že jsi nám předala nějaké neotřelé tipy! Na pravidelné cvičení jsem si už naštěstí návyk během karantény vytvořila, tak jsem za to ráda :D O tom tv pořadu slyším poprvé, ale musím říct, že mě hned zaujal! Já dělám hodně věcí do školy, cvičím, vařím a peču :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  10. Jo, utřídit si fotky v počítači, to jsem měla udělat! :D (Ale neudělala a teď už není čas, hehe. :D)
    Bezva tipy! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, byla to fuška, ale už jsem to odkládala až moc dlouho :D
      Děkuji! ♥

      Vymazat
  11. Ja teda na pestovanie, sadenie nie som.. tak čas trávim hlavne teda prácou - potom sa vyžívam v upratovaní domácnosti, už som tolko veci pretriedila, upratala, zorganizovala, až sama neverim... čítam, píšem blog, cvičím... jednoducho akosi je viac času na všetko.

    Štýl ženy

    OdpovědětVymazat
  12. Tak v karanténě toho šlo dělat opravdu dost :) Od neustálého uklízení a nebo také úplné prokrastinace, po zkoušení šílených kombinací makeupu či plánování takových zákroků, na které člověk snad nikdy v životě stejně nepůjde. Někdy jsem opravdu moc šťastná, že už je toto stresové, ale zároveň opravdu nezapomenutelné období za námi :)

    OdpovědětVymazat

Upřímně děkuji za každý komentář! ❤