Roadtrip po Kentu 3: romantický zámek Leeds a okolí

neděle 13. března 2022

Leeds, Velká Británie

 



Ano, Leeds je opravdu označován za nejromantičtější hrad světa. Nevím ale, zda ti, kteří toto hodnotili také někdy navštívili například naši Červenou Lhotu, anebo Hlubokou, ačkoliv to jsou zámky, ale pokud vím, v Anglii se to přímo takto nedělí. Sama bych ale asi žádný z nich nedokázala zařadit na první místo, každý má své nezaměnitelné kouzlo

Tento středověký vodní hrad pochází už z roku 1119, a je ale opravdu nádherný, naživo úplně jiný, než jak jsem ho očekávala podle fotek na internetu, a pokud sem zamíříte, rozhodně si na jeho návštěvu vyhraďte celý den. Co vás také může překvapit je, že přestože se jmenuje Leeds castle, rozhodně se nenachází v blízkosti města Leeds. Proč tomu tak je, o tom se stále vedou debaty, možná pochází ze jména prvního majitele, možná je odvozeno z původního jména ve staré angličtině, což byl Esledes. Hrad v minulosti navštívilo, nebo tu pobývalo velké množství známých a vlivných lidí, například Kateřina Aragornská, Kateřina z Valois, Alžběta I nebo třeba král Edward I či Jindřich VIII. Celkově má hrad velmi zajímavou a pestrou minulost, pokud vás historie zajímá, určitě si o něm přečtěte více. 












Hrad patří k nejnavštěvovanějším anglickým památkám, takže pokud sem budete mít cestu, zvolte spíše všední den, bude-li to možné. Vstupné je vcelku vysoké, a to 28£ na osobu, cca 812Kč. Vstupné tady v Anglii je všeobecně vyšší, než je u nás běžné, přesto, tohle je aktuálně asi nejdražší vstupné, které jsem kdy platila za vstup na hrad/zámek, ALE vstupenka je platná po celý následující rok po jejím zakoupení, můžete tedy hrad navštívit klidně ještě několikrát, a také si myslím, že vzhledem k bohatému vybavení hradu a okolních atrakcí, je i adekvátní. 

Hrad samotný leží na ostrově, kam vede most a jak jsem již naznačila, je opravdu veliký a je v něm co vidět. Všechny místnosti, chodby i schodiště jsou plné obrazů, nábytku, zbroje, zvířat. Najdete tu ale i nádhernou dobovou kamennou koupelnu poslední majitelky, lady Baillie, která hrad koupila v roce 1926, oslní vás ale i její plně vybavená ložnice, dokonce sbírka jejích nádherných bot, a dalších osobních předmětů. Ráda si také zdobila své věci iniciály, často z drahých kamenů, a rozhodně si potrpěla na luxus, což vzhledem k tomu, že byla americkou dědičkou majetku Whitney, si mohla s klidem dovolit. 















Přestože lidí tu bylo dost, některé pokoje jsme měli i jen pro sebe, což mám ráda, protože pak můžu s klidem fotit. Po prohlídce hradu jsme vyrazili dál do okolí, prvně jsme zamířili do vedlejšího koutku, kde se dalo koupit občerstvení, což jsme udělali i my, protože jsme měli hlad a naši vlastní svačinu jsme dost podcenili. Také se tam nachází muzeum psích obojků, což byla také velmi zajímavá podívaná. Následně jsme prošli skrz hezké zahrady na cestu, a dál po ní jsme došli až k hezkému parku, kde si lidé na trávě dávali piknik, dětské hřiště, minigolf, malou ptačí zoo a také živé bludiště, které jsme si nemohli nechat ujít. Najít cestu do středu bylo těžší, než jsme čekali, ale poté nás čekal krásný výhled na celé bludiště i okolí a ještě krásná umělá podzemní jeskyně, nazývaná tady v Anglii grotto, s fontánou a celkem dlouhou chodbou vedoucí ven. Pak jsme ještě chvíli koukali na soví show, uviděli jsme i soví miminko a další zachráněné dravé ptactvo a vyrazili cestou zpět.

Ušli jsme ale jen pár kroků a uviděli ceduli s nabídkou projížďky po řece zpět k hradu, na začátek naší trasy. Tomu jsme samozřejmě neodolali, a i když to byla krátká jízda, bylo to moc super. Pak už nás jen čekala krátká procházka zpět na parkoviště a cesta do našeho ubytování. 








Navštívili jste/ navštívili byste někdy tento hrad? Slyšeli jste už někdy výraz grotto? (já ho poprvé uslyšela až v Anglii)

Comments

  1. Ty botky a knihovna! Hrad Leeds vypadá opravdu přepychově, skvělý tip na případnou dovolenou.

    Nevím, ze kterého období pochází grotta v Leedsu, ale v 19. století byly docela populární, jedna krásná umělá jeskyně je třeba i v Praze v Grébovce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že jo! To se mi také líbilo nejvíc. Ty boty jsem si chtěla odnést a kdyby to šlo, tak i tu celou tu knihovnu, haha :D

      Prahu téměř neznám, takže jsem to nevěděla, ale že byly oblíbené vím, je jich tu v Anglii také celkem dost.

      Děkuji za komentář! ❤️

      Vymazat
  2. To je nádherný hrad! A ta obrovská knihovna, tolik poliček by se mi doma taky hodilo :D Už dlouho jsem se nepodívala do žádného hradu/zámku dovnitř, takže děkuju za tak pěknou prohlídku :)
    Muzeum psích obojků musí taky stát za to :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za krásný komentář, jsem moc ráda, že sis prohlídku užila! ❤️

      Vymazat
  3. Barunko, to je tedy pořádná porce romantiky... Hrad mi trošku připomíná naší Hlubokou a zámek Nechanice. Nádherná je ta knihovna ! Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, také jsem si vzpomněla na Hlubokou, však je inspirovaná právě anglickými hrady.
      Děkuji za komentář! ❤️

      Vymazat
  4. Vypadá to tam nádherně, líbí se mi hlavně ta upravená zahrada okolo. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Wau, to je nádherné miesto! :) Ale obávam sa, že z knižnice by ma už nikdy nikto nedostal. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, naprosto souhlasím, také jsem se tam chtěla zabydlet! 😅

      Vymazat
  6. Tak toto místo je naprosto kouzelné a moc se mi líbí! ♥ Úplně si umím představit, jak mě tam přítel žádá o ruku, hihi. Mám tento styl velice ráda a opravdu jsem se do toho takhle přes fotky zamilovala. Tobě to taky moc sluší, úplně jako by ti to tam patřilo :-D Já mám celkově ráda hrady a zámky. Má to svoje kouzlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ❤️
      Ano, také se mi tam moc líbilo, a hned bych se usídlila, haha 😅
      Taky hrady a zámky miluju, vždycky tam strávím půl dne, asi jsme v minulém životě na nějakém bydlely 😅

      Vymazat
  7. To je prostě nádhera 😍 závidím ti, že tam můžeš takhle cestovat a děkuji ti, že nás bereš sebou na tak úžasná místa!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc ❤️
      Jsem ráda, že vás mohu alespoň takto brát na zajímavá místa a o to víc, když vás to baví. Děkuji! ❤️

      Vymazat
  8. Krásné fotky! Zámeček taky, moc se mi líbil interiér. Úplně si dovedu představit tam žít <3

    ABOUT MAI LIFE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ❤️
      Přesně tak, hned bych se stěhovala 😅

      Vymazat
  9. Wow vypadá to tam skvěle! A moc krásné fotky :) Jinak výraz Grotto jsem neslyšela ani když jsem v Anglii žila, haha :D Ale vypadá fakt božskyy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ❤️
      Mně to taky pár let trvalo a od té doby na ně narážím všude 😅

      Vymazat
  10. Baru, krásné fotky! Věřím, že jste si výlet užili :) Nevím proč, ale i když je zámek v Anglii, docela na mě dýchá česká atmosféra a klasické výlety se školou po hradech a zámcích :D Já obecně na tyhle prohlídky moc nejsem, radši jdu někam na túru nebo do muzea, ale ty zajímavosti z historie jsou super! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! ❤️
      Ano, někdy bych nepoznala, zda jsem v Anglii, nebo v Česku.
      Túry i muzeum mám také ráda ☺️

      Vymazat
  11. Čauky Baru, se tam normálně hodíš! Je to tam moc krásné, jednou bych se tam taky podívala

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, souhlasím, hned jim to jdu napsat a začnu balit, haha 😅

      Vymazat
  12. Nádherné fotky, vypadá to tam moc pěkně :). Občas mám ráda prohlídky různých hradů a zámků, takže bych se tam hned podívala :). O hradu jsem neslyšela :O.

    OdpovědětVymazat
  13. Tak to je dokonalý zámek, ale i okolní příroda je nádherná! Musel to být na maximum užitý výlet, také bych hned někam vypadla a prozkoumávala nová místa. :))

    OdpovědětVymazat
  14. Tak ten vypadá zvenku úplně pohádkově. :) Moc pěkné místečko. Celkově mi přijde, že v Anglii je vážně hodně hradů. Aspoň co vidím takhle vždycky na fotkách nebo ve filmech. Je tomu tak skutečně? :D

    OdpovědětVymazat
  15. Nádherný zámek! Škoda, že takový u nás v ČR nemáme, hned bych se tam jela podívat 🤗😍. Ta zahrada a okolní zeleň je nádherná! Už se těším až i u nás se to vše zazelená. A krásně zdokumentováno, Baru 📸❤

    OdpovědětVymazat
  16. Na tomto hradě jsem zatím nebyla. Vstupné je teda vyšší, ale zase je super, že člověku platí rok a může se tam zajít podívat ještě několikrát :) Obzvlášť, když tam toho mají tolik k vidění. Slovo grotto čtu poprvé.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  17. Krásný zámek! Připomíná mi naši Hlubokou :) Moc díky, že jsi nás k němu vzala. Je opravdu krásný :) O vstupence, která platí celý rok slyším poprvé. To je hodně zajímavé! Vystavené boty jsem ještě nikdy neviděla, dobrý nápad. Slovíčko grotto slyším poprvé

    OdpovědětVymazat
  18. Ty bláho! To je krásné :) Okolí, příroda, zámek... všecko :) Vstupenka je fakt drahá, ale když platí tak dlouho, tak je to fajn :) Grotto taky slyším poprvé...
    Kdybych měla možnost, tak bych se tam taky podívala :)

    OdpovědětVymazat
  19. Jedno z miest, na ktoré by som sa raz chcela veľmi pozrieť — zámok je nádherný ako zvonku, tak i zvnútra 😍

    SIMPLYBERENICAINSTAGRAMMYDLÁ OD MYLO — NAJVOŇAVEJŠIE, NAJKRAJŠIE A NAJOBĽÚBENEJŠIE

    OdpovědětVymazat
  20. Jedným slovo nádhera! Neviem sa vynadívať! :)

    Petra z FRENCHSTYLE | Sleduj ma aj na Instagrame

    OdpovědětVymazat
  21. Máš nádherné fotky, úplně úžasný článek!!! Miluji historii - hrady, zámky atd. takže tento článek je naprostým pohlazením! Moc se povedl a děkuji za tu krásnou atmošku ze všech fotek.

    OdpovědětVymazat
  22. Páni, to je krása! Po dlouhé době článek, co mě opravdu baví :)

    OdpovědětVymazat
  23. Wow, nádherný článok, a krásne miesta, najmä tá knihovňa mi vyrazila dych <3 :D zbožňujem návštevu hradov, kde to dýcha históriou a popritom si môcť vypočuť alebo prečítať životopis o panovníkoch, ktorí tam žili :)

    Jeden z mojich obľúbených hradov je Červený kameň - kde dokonca aj herci hrajú nejaké scény zo života panovníkov, a tým to aj ožíví celé rozprávanie. Ak niekedy budeš na Slovensku, určite ti odporúčam navštíviť tento hrad :) Myslím, že sa ti bude páčiť :)

    OdpovědětVymazat
  24. Vevnitř je teda vybavený luxusně! A ty boty... :D

    Ela

    OdpovědětVymazat
  25. Hrad se mi moc líbí, nikdy jsem o něm neslyšela, ale zaujala mě velikost, jeho slavnost, to, že leží na ostrůvku, ale i netradiční podzemí :) To se málo, kdy vidí.
    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  26. These limits differ from one on line casino to a different so be sure to|make certain to|remember to} evaluation 토토사이트 the T&Cs when you're weighing up which on-line on line casino to choose on}. As have the ability to|you presumably can} see from the above, the higher the overall bonus, the much less realistic it becomes. Casinos can also offer you free spins on other slot machines like Blue Wizard or Gonzo's Quest. This is a great way|a good way|an effective way} to play these slots, particularly if there's a proposal that does not require a deposit.

    OdpovědětVymazat
  27. Tak to je jedním slovem nádhera! :) Anglie skrývá spoustu nádherných míst a doufám, že jednou se mi jí také podaří procestovat. :) Z fotek je úplně cítit ta kouzelná atmosféra a určitě jste si výlet užili na maximum. :)

    OdpovědětVymazat

Upřímně děkuji za každý komentář! ❤