Stonehenge I Stojí za to?

pátek 14. května 2021

Salisbury SP4 7DE, Velká Británie

Kdo by o tomto magickém místě nikdy neslyšel?
Stonehenge vždy patřilo na můj seznam míst, kam jsem se chtěla podívat. Pamatuji si, že na střední se pořádali i zájezdy do Anglie, a mimo jiné i na Stonehenge, ale tenkrát jsem si nic takového dovolit nemohla. Kdybych jen věděla, že za několik let budu od tohoto známého místa bydlet jen 40 minut...

Ale ačkoliv to máme tak blízko, návštěvu jsme tak nějak vždy odkládali. Vždy jsme říkali joo, to máme kousek, tam pojedeme příště. Nakonec bych řekla, že to zas vesmír zařídil, jak to mělo být, a my jsme tam vyrazili v den našeho třetího výročí přestěhování do Anglie. Krásné datum nemyslíte? Stonehenge jsme tedy navštívili v září 2020, všechny uvedené informace se tedy budou vztahovat k tomuto datu.












Místo určitě nelze minout, je viditelné už ze silnice, která k němu vede a my jsme předtím kolem něj i velmi často projížděli. Pokud pojedete autem jako my, přijedete na veliké parkoviště, z něj jsme pak zamířili směrem k pokladně a k návštěvnickému centru. Tam najdete také toalety, malou kavárnu a vcelku velký obchod se suvenýry. Tam jsem já mimo jiné nakoupila krásné pohledy a poslala je rodičům a nejlepší kamarádce, kteří z nich měli moc velkou radost, koupíte tam i známky.

Vstupné na Stonehenge je 19,50£, tedy cca 560Kč na osobu, pokud byste si chtěli připlatit, v nabídce je i několik časů mimo klasickou návštěvní dobu, kdy se můžete dostat až přímo ke kamenům, pak je cena okolo 47£/ 1360Kč. My jsme ale klasické vstupné měli zadarmo, a to protože jsme členy English Heritage, což je anglická společnost, která má pod sebou mnoho památek, a kde si za roční poplatek mezi 50-60£ ročně na osobu můžete užívat vstupné i parkovné na téměř všechny jejich památky zadarmo, nebo za sníženou cenu. Lze tuším zakoupit i turistické členství jen na kratší dobu. Obecně vstupné na hrady, zámky a podobná místa je tady v Anglii docela vysoké, takže tato členství se rozhodně vyplatí












U vstupu jsme se tedy prokázali členskými kartičkami, dostali letáčky a vstupenky, a pak jsme zamířili do vnitřní expozice. Tam najdete hlavně informace o historii Stonehenge, také úlomky věcí, kostí lidí i zvířat i nádobí, které bylo na tomto místě i v okolí nelezeny, nebo miniatury toho, jak asi Stonehenge v průběhu let mohlo vypadat. Mě osobně moc zaujala malá místnost, kde jsou vystavené fotky návštěvníků od začátku minulého století až po současnost, a i krátké komentáře k nim. Následně je na vás, zda chcete jít ke kamenům pěšky po hezké a upravené stezce nebo jet autobusem, jehož cena je již ve vstupném. My jsme šli směrem tam pěšky, procházka to byla hezká a trvala asi 20 minut, ale nazpět nám začalo dost pršet, takže jsme využili autobus, to je cesta tak na 5 minut.

Pravý důvod stavby není dodnes přesně znám, nejvíce se spekuluje, že se jednalo o chrám Slunce, astronomický kalendář, svatyni mrtvých předků nebo prostě o místo, kde se lidé setkávali. Kamenné bloky, jak je můžeme vidět dnes byly vztyčeny přibližně mezi lety 2100 a 1900 př. n. l., ale výzkum odhalil, že na tomto místě žili lidé a sběrači už 7 tisíc let př. n. l., což je podle mě neskutečné. Archeologové také zjistili, že okolo Stonehenge se nacházelo nejméně 17 dalších svatyň, kousek odtud také najdete Aveburynejstarší kamenný kruh na světě, kde jsme také byli. 

Obrovské pískovcové bloky sem byly dopraveny pravděpodobně ze 40 km vzdáleného lomu Marlborough Downs, ale jak přesně, to se dosud také přesně neví, největší z nich má totiž 50 tun. 
Stonehenge bylo v roce 1986 zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO. Více vás historií i fakty nudit nechci, stejně bych jen kopírovala, pokud by vás toho zajímalo více, najdete je na Wikipedii nebo třeba na českém webu o Stonehenge.











Pokud se sem dostanete v letních měsících nebo za hezkého počasí, můžete si v okolí nebo téměř u kamenů udělat i piknik, okolní příroda je krásná a pasou se zde i ovečky. 

Oba jsme si návštěvu tohoto monumentu velmi užili, přestože jsme několikrát právě od Čechů žijících v UK slyšeli, že se jedná jen o pár kamenů, ke kterým navíc ani nemůžete, a že není moc o co stát, že stačí projet kolem. Ani jeden z nás s tímto nesouhlasíme, je to krása vidět toto magické místo na vlastní oči a rozhodně jsem zde měla velmi zvláštní pocity, což ale může souviset i s tím, že patřím k vysoce senzitivním lidem. Pokud někdy budete mít možnost se sem podívat, neváhala bych, návštěvy nelituji, ráda se sem vrátím a ráda bych si zaplatila i za vstup přímo ke kamenům. Rozhodně je to dechberoucí místo, obzvlášť když pomyslíte, jak dlouho už tu asi stojí a kolik toho už zažilo.

Láká vás Stonehenge? Nebo jste ho dokonce navštívili? Jak se vám líbilo?

Comments

  1. Tam bych si někdy zajela :) Návštěva mě láká!

    OdpovědětVymazat
  2. Nádhera a máš moc krásné fotky! Stonehenge bych chtěla zažít během svátku Summer solstice, to musí být v těchto místech naprostá pecka... Navštívila jsem několik kamenných kruhů na severu Skotska, které byly sice hezké, ale zdaleka ne tak monstrózní jako Stonehenge. Z těch větších neolitických útvarů už dlouhé roky toužím po návštěvě irského Newgrange.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! ♥ Také bych ráda na solstice, no zatím mi to nikdy nevyšlo, ale musí to být magické a navíc myslím, že to se k těm kamenům právě může :)

      Vymazat
    2. Jojo, to se právě slaví přímo u nich...

      Vymazat
  3. Barunko, zdravím. Na Stonehenge byl můj syn, tak mě vyprávěl. Ještě víc se mi líbíš Ty a Tvoje fotky. Barety ráda nosím a Tobě to moc sluší.Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee, tak to je skvělé! Moc děkuji, to mě potěšilo ♥

      Vymazat
  4. V první řadě, krásné fotky a článek Baru, úplně mi to připomnělo, když jsem se tam byla podívat se školou na školním zájezdu do Anglie 😍, ale byli jsme jen u kamenů, obchůdek se suvenýry jsme asi nějak minuli, přeci jen už je to dlouhá doba, co jsme tam byli 😅. Je paráda, že si takto můžete zaplatit členství a pak nemusíte řešit vstupné nebo parkovné, kéž by bylo něco podobného i tady u nás v ČR. A ani já nesouhlasím s tím, co říkají, že jde jen o nějaké kameny a není o co stát! Ba naopak! Je to velmi magické místo! 😊 Moc ráda bych se tam ještě někdy podívala 🤗

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ♥ Možná, že tam ani nebyl, všechno vypadalo docela nově, navíc ke Stonehenge vede víc cest, třeba jste přijeli jinudy :)
      Souhlasím, i v Česku by se to hodilo, tam je to vstupné také kolikrát velmi vysoké.

      Vymazat
  5. Moc mě toto místo láká. Ačkoli jsem byla v Anglii dvakrát nikdy jsem tam nebyla.
    Mě osobně zajímá historie a účel. Doufám, že na ti za mého života přijdou. :-D
    Jinak fotky máš krásné. Moc ti to tam sluší.

    OdpovědětVymazat
  6. Tenhle zážitek ti v dobrém závidím, na tohle místo jsem se vždy chtěla podívat! Nádherné fotky! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a věřím, že se ti to ještě vyplní! ♥

      Vymazat
  7. Fuf, cena za vstupné je dosť vysoká, ale to členstvo je super, to sa potom naozaj vyplatí 😅 Ja by som Stonehenge tiež rada niekedy navštívila, už len ten pocit byť blízko niečoho, čo stojí už tisíce rokov bez narušenia musí byť úžasný 😍

    SIMPLYBERENICAINSTAGRAMNOVÝ ČLÁNOK: Co se skrývá za naším blahobytem — Výletní lodě

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, byl to velmi zvláštní pocit, moc děkuji a věřím, že si to jednou splníš! ♥

      Vymazat
  8. U Stonehenge jsem byla, právě díky zájezdu od školy a moc se mi to místo líbilo, mělo svoje kouzlo :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  9. Mně by se celkově líbilo VB navštívit. :) Jinak je to docela pálka ten vstup. :D

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  10. Wow, krásné fotky! Mě Stonehenge taky vždycky lákal, ale v Anglii jsem zatím byla jen jednou na základce a to jsme se prakticky mimo Londýn nehnuli, tak snad jednou... velice zajímavé info, ani jsem nevěděla, jak je to s cenami a jak blízko se dá nebo nedá jít, takže rozhodně zajímavé zjištění :)

    Lucy
    https://kulturnicek.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  11. O Stonehenge jsme se samozřejmě učili, ale nikdy jsem tam nebyla. Moc krásné fotky, je to úchvatné místo. Díky moc za postřehy, snad ho někdy navštívím:)
    Leník

    OdpovědětVymazat
  12. Na Stonehenge bych se také chtěla podívat. Určitě je to skutečně velice léčivé a energeticky silné místo. Bylo by zajímavé tam alespoň pár desítek pobýt.

    OdpovědětVymazat
  13. Vždycky mě strašně lákal, nikdy jsem se k návštěvě ale nedostala. Tak třeba jednou:) Nádherný fotky!

    OdpovědětVymazat
  14. Super.. Fotky jsou nádherné.. :) taky bych se tam někdy ráda podívala.. Snad se mi to někdy splní.. :)

    OdpovědětVymazat
  15. Tak tam je krásne! Ak sa raz dostanem do Anglicka, rada by som sa tam šla pozrieť. ;) Krásne fotky a fakt ma niektoré fakty o tomto mieste udivili a zaujali. ♥

    Blog of Sunflower ♥

    OdpovědětVymazat
  16. Vypadá to tam nádherně. Jen mě docela překvapila ta vysoká cena za vstup. Jo a pěkné fotky. :-)
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
  17. Krásne fotky. Ja chcem strašne navštíviť Stonehenge. Dúfam že sa mi to podarí.

    DISCOVERINGGLAM

    OdpovědětVymazat
  18. Místo vypadá vážně kouzelně a hodně mě zaujalo to členství. Ty jeho výhody se pak vyplatí, škoda že není nic podobného v ČR, nebo o tom aspoň nevím. Moc hezké fotky!

    OdpovědětVymazat
  19. Kdybych měla tu možnost, jela bych tam hned! Je to tam opravdu nádherné a ty tvoje fotky nemají chybu! 😍😊 A moc ti to sluší! 🤩

    OdpovědětVymazat
  20. Panejo, překvapilo mě kolik stojí to vstupné! :O I když čemu se divím, byla jsem v Anglii a ty ceny za vstupy šílené, ale zase...když už tam člověk jede :-) Jinak Stonenehenge se mi líbí a u nás v Čechách tu taky jeden máme. V Holašovicích :-D Každopádně piknik by tam byl super! A je šílené, jakou to má historii. Opravdu by mě hodně zajímalo, za co ty kameny vlastně měli. Vím, že se něco říká...ale nejradši bych se vrátila v čase a chtěla to vidět. Jestli opravdu to místo bylo nějak kouzelné... těžko říct. Já v tom vidím jediné - cestování přes kameny :-D Ale to mám ze seriálu Outlander, který se odehrává ve Skotsku. I když to nebyl Vyloženě Stonhenge, ale Craigh na Dun. :-) Moc krásný článek a fotky, děkuji za tyto informace :-)

    OdpovědětVymazat
  21. U Stonehenge jsem byla dvakrát. Bylo to fajn v obou případech, i když se musím přiznat, že mi vadily davy turistů. To jste to možná měli trochu lepší v tomhle ohledu. :D

    OdpovědětVymazat
  22. Stonehedge mě vždycky fascinoval stejně jako sochy na Velikonočním ostrově :) Ještě jsem u něj nikdy nebyla, ani v Anglii, ale doufám, že se tam někdy podívám :) I když ten vstup je teda mazec. Překvapilo mě, že člověk nemůže úplně k nim a je to takhle ohraničené. Fotky se vám mooc povedly! :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  23. Jé, to jsou krásný fotky, moc ti to sluší :) a taky jsem tam dycky chtěla mrknout!
    Sarushef blog

    OdpovědětVymazat
  24. Tam bych se určitě chtěla někdy podívat!

    A moc hezké fotky máš!

    Ela

    OdpovědětVymazat

Upřímně děkuji za každý komentář! ❤