Nejlepší velikonoční beránek

neděle 12. dubna 2020

Zdravím vás všechny 
Asi se ptáte, proč píšu beránek ale na fotkách žádného nemám :D Vysvětlení je jednoduché, prostě sebou v Anglii formu na beránka nemám, mám ji bohužel doma v Česku.
Tento recept je přímo od mojí maminky, která dělá nejlepšího beránka, jakého jsem kdy měla a všichni ho vždy vychvalují. Těsto je opravdu jemné, nadýchané a vláčné a proto když jsme na něj s přítelem dostali chuť, jsme se nenechali odradit a já prostě těsto místo do formy na beránka nalila do formy na chlebíček. Což vlastně může udělat kdokoliv, kdo formu nemá a nechce ji kupovat. (Vlastně si myslím, že můžete použít jakoukoli formu, třeba i na bábovku) Pokud ji ale doma máte, určitě ji použijte! 


Na těsto budete potřebovat:
1/2 litru polohrubé mouky
1/4 litru cukru (moučka, ale může být i krystal)
4 vejce
1/4 litru smetany ke šlehání 
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
citronová kůra - může být, ale nemusí
kousek másla (nerozpuštěné, jen povolené z ledničky, asi tak kávovou lžičku)
případně trochu mléka, viz. recept

Vejce oddělíme, z bílků ušleháme tuhý sníh. Kousek másla, cukr a žloutky utřeme do pěny, šleháme to šlehačem asi 7 minut, pak přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem, vanilkový cukr, citronovou kůru a šlehačku a zamícháme vařečkou. Těsto je tužší, přidává se nakonec sníh, který to trochu naředí, ale pokud je hodně tuhé, že to nejde ani pořádně zamíchat, přidejte klidně trošku mléka, tak lžíci, dvě. Nakonec opatrně přidáme ten sníh, těsto vlijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy a šup s ním do trouby.

Mamka peče beránka na 180° 45 minut, pak troubu vypne, nechá ho tam ještě asi 5 minut, pak formu vyndá, nechá asi 20 minut zchladnout, sundá záda (má ještě starou keramickou dvojdílnou formu), znovu nechá berana chladnout a pak ho teprve úplně vyklopí. Když jsem ho pekla já v této formě na chlebíček, pekla jsem ho déle a průběžně prostě špejlí kontrolovala, zda je dopečený i uvnitř. Každá trouba je jiná, takže podle mě si nastavte na minutce těch 45 minut a poté prostě kontrolujte.
Pak už jen stačí pocukrovat nebo potřít čokoládovou polevou, dát mašli a je hotovo!











Doufám, že se Vám recept líbí a alespoň trochu si jím třeba zpříjemníte tyto karanténní Velikonoce.

Pokud ho vyzkoušíte, budu hrozně ráda, když mi dáte vědět! 
Dobrou chuť!

Comments

  1. Nutně potřebuji vědět odkud máš toho růžového robota a váhu? :D to prostě ke svému tyrkysovému mixeru musím mít v kuchyni do výbavy! :) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, to mě těší, že se ti líbí! :) Obojí je značka Sencor, tuším nějaká pastelová edice.
      Váha by měla být tato: https://www.sencor.cz/kuchynska-vaha/sks-30wh a je jen za 299,- :D
      Robot je tuším tento, ale máme ho už snad 4 roky: https://www.sencor.cz/kuchynsky-robot/stm-44rd
      Ale koukala jsem, že na stránkách Sencoru mají těch robotů v pastelových barvách více, i v té tyrkysové, i za různé ceny. Snad ti to pomůže a doplníš výbavu! :)

      Vymazat
  2. Závidím toho robota - po podobném tiše toužím už roky, ale na moje příležitostné pečení mi zatím stačí ruční mixér. Recept vypadá chutně. Máš pravdu, že je škoda jej omezovat na beránkovou formu, výborný bude i v dortové nebo jakékoliv jiné. Já peču na Velikonoce perníčky. Máme je doma všichni rádi a přijde mi škoda péct je jen jednou ročně na Vánoce, tak jsem před lety nakoupila jarní formičky a od té doby dělám perníky i na Velikonoce. Letos byly se zelenou matcha polevou.

    Doufám, že jste si i přes stávající omezení užili hezké svátky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi tě úplně chápu, já jsem si ho také dlouhé roky přála, než mi ho přítel pořídil! Souhlasím, že se bez něj člověk obejde ale určitě je to opravdu šikovný pomocník do kuchyně :)
      Mňam, perníčky jsem tedy na Velikonoce nedělala, ale rozhodně bych je neodmítla, ty totiž můžu vždycky :D A matchu miluju!

      Vymazat
  3. Beránek se ti určitě povedl, mňam! Jinak závidím ty nádherné růžové spotřebiče! :D :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Vlastně jsou sladěné náhodou, nekupovala jsem je ani společně :D

      Vymazat
  4. čo tam po beránkovi :D ale ten mixer je topkový ! Páčilo by sa mi niečo podobné :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, souhlasím, že ho také miluju a můžu ho jedině doporučit!

      Vymazat
  5. Skvělý recept :) já si letos Velikonoce zpříjemnila s pečením Krtkova dortu.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ooo mňam, krtkův dort miluju, už jsem ho taky párkrát zkoušela!

      Vymazat
  6. Taky se přidám do fanklubu růžového mixéru! My máme právě Sencor tyrkysový, ale jen tyčový a tenhle se mi fakt líbí! A taky se mi líbí, že si udržujete "tradice domova" i mimo ČR :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ten tyčový má mamka a je s ním taky moc spokojená. Chtěla jsem si ho také pořídit do sbírky, myslím, že není ani drahý, ale jeden tyčový mixér zatím mám, takže mi to přijde zbytečné. Ale určitě ho pořídím až bude potřeba :D

      Vymazat
  7. Ten robot a váha jsou super! ♥ Beránka jsem nikdy nepekla a tento rok jsem ho nestihla. Takže si recept určitě uložím a příště si ho udělám a nebo jen tak na chuť :)

    All about Candys life

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Budu ráda hlavně, když bude chutnat a když se třeba podělíš o výsledek!

      Vymazat
  8. Také děláme šlehačkového jen s jiným postupem :) Děláme ho už několik let, díky šlehačce je pěkě vláčný uvnitř :)

    OdpovědětVymazat
  9. Já jsem beránka ještě nikdy nepekla, i když si to dávám už několikátý rok jako cíl. Spíš čekám, až budu bydlet ve vlastním a zkrátka si rovnou pořídím i tu formu. :-) Ale recept vypadá opravdu jednoduše - to já mám ráda! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, to bude pak i větší chuť tvořit ve své vlastní kuchyni :) Je jednoduchý, určitě ho zvládne každý :)

      Vymazat
  10. Ten vypadá parádně! Já musím říct, že tuhle tradici nijak nedodržuju, úplně na tom nejsem :D Ale je super tip dát těsto do jakékoliv formy, co má člověk doma :) Protože já nevlastním formu na beránka vůbec, jak ho ani nijak nepeču :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě trošku mrzelo, že formu nemám, přemýšlela jsem, že ji tady v UK zkusím sehnat, ale pak jsem si říkala, že je to zbytečné a co, hlavně, že chuť byla stejná :D

      Vymazat
  11. Já si vždycky říkám - není až tak důležité, jestli to vypadá tak, jak má. Hlavně že to chutná stejně dobře, nebo ještě lépe! :D

    OdpovědětVymazat
  12. Síce prichádzam už trošku neskoro, po Veľkej noci, ale skvelý recept! :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat
  13. Aj napriek tomu, že už je po Veľkej noci, musím povedať, že recept vyzerá naozaj veľmi jednoducho a výsledok vyzerá zároveň úžasne! :)

    FRENCHSTYLE

    OdpovědětVymazat
  14. Já jsem měla letos úplně novou formu na beránka, tak jsem ji musela vyzkoušet. Namíchala jsem obyčejné těsto na bábovku, taky šlehačkové, jen z poloviční dávky a upekl se krásně. Nádherně mi šel vyklopit, jen se trochu připekli uši, ale polila jsem ho bílou čokoládou, takže to nebylo vidět. Na toho růžového robota mlsně koukám už dlouhou dobu a líbí se mi i ta váha k tomu, je to moc pěkné. Asi si ho nechám už nadělit letos k Vánocům :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super! Určitě byl také skvělý ♥ S ušima jsem taky občas měla problém, ještě, že máme tu čokoládu, chytrá vychytávka!
      Robota můžu jen a jen doporučit, je to sice dražší kousek, ale je celokovový, má 6 let záruku na motor a kupovali jsme ho i mamce, která mi přiznala, že mu dávala docela záhul i při mletí masa a pokaždé když si s ní volám, tak ho chválí, že to je nejlepší věc v kuchyni!

      Vymazat

Upřímně děkuji za každý komentář! ❤