Recept na nejlepší vánočku jako od mojí maminky

pátek 10. prosince 2021



Dnes pro vás mám jeden z mých top receptů, roky prověřený a osvědčený recept na tu nejlepší vánočku od mojí mamky. Vánočka je pro mě jedním ze symbolů Vánoc, mamka ji vždy doma dělala a já si bez ní neumím Vánoce představit. Recept i postup se může zdát náročný, ale věřte mi, je to mnohem lehčí, než to vypadá a chuťově je neporovnatelná s tou kupovanou! 

300g hladké mouky 
300g hrubé mouky
(v UK máme běžně jen jeden typ mouky, takže dávám jen tu, ale vánočka je i tak výborná)
30g droždí
120g cukru + vanilkový cukr (nejlépe domácí)
125g másla
250ml mléka (já dávám rostlinné, dejte jakékoliv podle toho, co máte doma)
2 žloutky
Citronová kůra
Špetka soli
Muškátový oříšek
Mandlové plátky na posypání
Volitelné, ale já dávám: Rozinky (mamka zas nesnáší 😅)

Z droždí, trochy cukru, mléka a mouky necháme vzejít kvásek: Rozmícháme droždí s cukrem do tekuté formy, pak přidáme asi 100 ml teplého mléka a necháme vzejít kvásek. To poznáme tak, že těstíčko, které se nám vytvořilo, dělá bubliny. Trochu můžeme kvásku pomoci umístěním to tepla, například na topení, ale ne příliš rozpálené, to by mohlo kvásek zabít. 


Takto má vypadat kvásek, který nám hezky vzešel

Mouku smícháme se solí, kořením, cukrem, dvěmi žloutky, rozpuštěným máslem, mlékem a přidáme kvásek (případně i rozinky). Těsto zpracujeme a dáme opět někam do tepla kynout (my dáváme mísu s těstem do mísy s teplou vodou a zakryjeme utěrkou). Po hodině zkontrolujeme a pokud je potřeba, klidně ještě necháme kynout. Až těsto zhruba zdvojnásobí svůj objem, vyndáme ho z mísy, položíme na pomoučenou plochu a rozdělíme na prameny. 

Vánočka se dá plést na několik způsobů, já ji pletu s 6-ti pramenů, moc mi pomohlo tohle video, kde najdete různé způsoby. 





Vánočku skládejte na plech postupně, ať ji pak nemusíte přenášet celou. Po upletení ji ještě zakryjte a nechte další hodinku kynout a v případě více pater je také skvělé jí zafixovat pomocí špejlí a mezi patra promazat rozšlehaným vajíčkem/ bílkem. Poté si předehřejte troubu na 180 stupňů. Mezitím vánočku potřete rozšlehaným vejcem a následně přidejte mandlové plátky. Pečte zhruba 45 minut, uvidíte jak na vrchu krásně zlátne, pro jistotu ještě zkontrolujte špejlí. Pekla jsem v několika troubách a každá pekla jinak, takže se určitě přizpůsobte té svojí, kterou znáte nejlépe. 

Po upečení ji ještě můžete lehce pocukrovat. Já si bez ní neumím představit snídani na Štědrý den, jen s máslem a čajem, pohádky v televizi a jsem maximálně spokojená. 








Máte rádi vánočku? Jak si ji nejraději vychutnáváte?

Comments

  1. Panebože, miluju vánočku!!! Už jsme si u babičky "objednala" hooodně vánočky. Protože naše babička dělá skvělé. :D Mamka na to pečení a vaření moc není. :DDDDD
    Fotky úúúžasné, úplně jsem hned dostala chuť, ach jo. :D

    OdpovědětVymazat
  2. U nás je vánočka specialita babičky, my zase děláme štolu a vždycky pak směníme. :D Hned bych si dala ... už aby byl Štědrý den ráno.

    OdpovědětVymazat
  3. Oh, teraz neviem či sa mi viac páči tvoj reel na IG alebo tieto fotky. Vyzerajú ako z kuchárskej knihy. ♥ Inak si ma celkom namotala, aby som ju skúsila tento rok upiecť aj ja. Ukladám si recept ♥

    xx Alexandra z 𝕄𝕊 𝔸𝕃𝕎𝔸𝕐𝕊 𝕃𝔸𝕋𝔼 / INSTAGRAM

    OdpovědětVymazat
  4. Já miluji vánočku od babičky! :) Sice už si pár roků peču sama, ale její recept je pro mě nejlepší :D :). Jinak moc pěkné fotky a chápu, že pro tebe je zas nejlepší recept ten z tvé rodiny :).

    OdpovědětVymazat
  5. Jé, super recept! Rozhodně ji vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  6. Vánočka vypadá moc dobře! Nikdy jsem jí nezkoušela udělat, ale někdy zkusí, možná ty příští :)

    ABOUT MAI LIFE

    OdpovědětVymazat
  7. Mňam! Když jsem viděla příspěvek na IG, těšila jsem se, až se podívám i sem k tobě na blog. Vypadá skvěle! Moje mamka nikdy vánočku nepekla, když jsem byla malá.. Minulý rok jsem vánočku zkusila upéct úplně poprvé a letos se chystám taky a už se na to moc těším. Teď akorát pokukuju po receptech a nějakou si zkusím cvičně, kterou pak upeču 🤗. Vánočku mám nejraději s máslem a k tomu čajík 🙂. PS: krásně zdokumentováno 🥰.

    OdpovědětVymazat
  8. Tak teď mám nehoráznou chuť na vánočku! 🤣 Ty fotky vypadají naprosto luxusně. Vždy jsem chtěla vánočku zkusit, jelikož si bez ni také nedovedu představit Vánoce, takže děkuji za recept. Letos ji snad už konečně vyzkouším, u nás ji vždy pekl taťka ♥️

    OdpovědětVymazat
  9. Já vánočku miluju, ale ještě nikdy jsem neměla domácí :) Moc se mi líbí tvoje fotky, úplně z nich dýchají Vánoce :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  10. Vypadá naprosto skvěle! :) já nejsem úplně klasickým milovníkem vánočky, který by ji v období Vánoc musel mít každý den na snídani, ale jednou za čas si ji ráda dám. :D Tak snad naše babi letos nějaké udělá. :D já se do toho pustím až jednou, až budu mít nějakou vlastní domácnost. :D :)

    OdpovědětVymazat
  11. Vypadá teda naprosto dokonale!! Já jsem nikdy vánočku nepekla, dělá ji vždycky mamka, ale moc se na ni těším - mňam! :))

    OdpovědětVymazat
  12. Barunko, zdravím. Vánočky taky dělám, domácí je prostě nejlepší. U nás vždycky nejlepší dělala moje mamka a zásobovala nás jimi všecky. Když už nemohla, převzala jsem štafetu zas já a pekla zase na oplátku pro ni a taťku, pro strejdu, syny, nás.... Recept mám právě od mamky a je hodně podobný Tvému, jen rozinky dopředu namáčím do rumu. Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  13. Tybrďo, ty jsi šikulka! Tak to já zajdu do obchodu a koupím :-D S hrozinkami miluji. Bohužel jí baštím jen já :-D A moc krásné fotky, ale to už asi nemusím ani říkat :-D Já bych měla problém tu vánočku smotat... jsem ráda, že upletu cop :-D

    OdpovědětVymazat
  14. Já pletu vánočku ze 6. Učila jsem se to asi před 4 rokama u nás v muzeu, když tam byl vánoční program 😊 ale loni jsem se na to vyprdla a koupili jsme si cervstou v obchodě a byla taky moc dobrá 😊 ale super recept 😍 kyne to dobře s tou hrubou moukou?

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady v UK máme jen hladkou si myslím, a jde to v pohodě. Dělala jsem ji ale i v ČR přesně podle receptu a také se povedla bez problémů! ☺️

      Vymazat
  15. Moc se ti povedla! Výbornou bábovku dělá babička. Miluji ji s marmeládou a kakaem :)

    OdpovědětVymazat

Upřímně děkuji za každý komentář! ❤